Advertisement

În contextul evenimentelor de ieri din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis astăzi, la primele ore ale dimineții, o alertă de călătorie.

Alerta îi vizează pe românii aflați în această țară, fiind semnalizat un pericol major: Părăsiți imediat zona sau țara!, este sfatul MAE.

Într-un comunicat, Ministerul explică atât contextul, cât și modalitățile în care românii pot cere ajutor. Pe lângă aceasta, Ministerul arată și că cei care ignoră avertismentele şi se deplasează în zone de risc „îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii”, sfătuindu-i pe românii care se deplasează în străinătate să intre pe aplicația „Călătoreşte în siguranţă”, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, putând fi utilizat şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

În contextul deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) le solicită cu insistență cetățenilor români să nu se deplaseze în această țară, iar celor care se află temporar în Ucraina să părăsească teritoriul acestui stat imediat. Totodată, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, în Peninsula Crimeea, precum și în zona de frontieră din nordul și nord-estul Ucrainei, reamintind cetățenilor români că situația de securitate din aceste zone s-a agravat accentuat.

De asemenea, MAE sfătuiește cetățenii români să rămână vigilenți, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure și să fie în măsură să-și ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcție de situația de securitate din zonă.

MAE reamintește că România nu recunoaşte anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea şi a oraşului Sevastopol, care rămân, conform dreptului internațional, părţi integrante ale Ucrainei. MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea și în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk și Lugansk, precum și în zona de frontieră a Ucrainei cu Federația Rusă și Belarus, reamintind că situația de securitate se menține tensionată și fluidă.

În conformitate cu prevederile alineatului 2 al articolului 10 din Legea Ucrainei privind asigurarea drepturilor și libertăților cetățenilor și regimul juridic pe teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, intrarea și ieșirea străinilor și apatrizilor în/din teritoriile temporar ocupate se poate face numai cu un permis special prin punctele de control la intrarea și ieșirea în/din acestea. Procedura de eliberare a acestor premise este stabilită de Regulamentul de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei, aprobat prin Hotărârea Cabinetului de Miniștri al Ucrainei nr. 367 din 4 iunie 2015. Menționăm că prezența în Peninsula Crimeea, cu încălcarea regulilor de intrare și ieșire pe/de pe acest teritoriu, stabilite de Cabinetul de Miniștri al Ucrainei (Hotărârea nr. 367 din 4 iunie 2015), este sancționată administrativ și penal de legislația ucraineană.

În conformitate cu art. 204(2) al Codului Ucrainei privind infracțiunile administrative, încălcarea de către cetățenii străini a Regulamentului de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei se pedepsește cu o amendă în cuantum de la 100 până la 300 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni. Comiterea unor astfel de acțiuni de către un grup de persoane sau de o persoană, care a făcut deja obiectul unei pedepse administrative pentru infracțiune pe parcursul anului în curs, atrage aplicarea unei amenzi în cuantum de la 300 până la de 500 de ori valoarea venitului minim neimpozabil al cetățenilor ucraineni.

Nerespectarea procedurilor de intrare și ieșire în/din teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei urmărind prejudicierea intereselor statului, în conformitate cu art. 332 (1) din Codul penal al Ucrainei, se pedepsește cu restricționarea libertății pe o durată de până la 3 ani sau cu închisoarea pe aceeași durată. Aceleași acțiuni comise în mod repetat se pedepsesc cu închisoarea de la 3 ani până la 5 ani. De asemenea, acțiunile comise de un grup organizat se pedepsesc cu restricționarea libertății de la 5 ani până la 8 ani”, se arată în comunicatul MAE.

Ministerul dă și date de contact pentru cetățenii români care au nevoie de asistenţă și protecție consulară din partea Ambasadei României la Kiev sau din partea oficiilor consulare de la Odessa, Cernăuți și Solotvino, în funcție de zona în care se află. „De asemenea, MAE le solicită cetățenilor români să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă”, se mai arată în sursa citată.

Ambasada României la Kiev poate fi contactată la +380445009932, +380445009934 și +380445009935 – Call Center București; +380936252717 – Telefon de urgență; Consulatul General Cernăuți: +380635669918 – Telefon de urgență; Consulatul General Odessa: +380955412788 – Telefon de urgență; Consulatul Solotvino: +380682140918 – Telefon de urgență.

Advertisement
Articolul precedentArmata rusă a intrat în Donețk și Lugansk. Ucraina a cerut o reuniune „imediată” a Consiliului de Securitate al ONU
Articolul următorIncendiu la o fabrică de mezeluri din Mizil. Pompierii au intervenit de urgență pentru stingerea flăcărilor