Foto: Facebook

Șansele unui război în Europa sunt tot mai mari, iar încercările diplomatice de a evita un dezastru se apropie de final. Emmanuel Macron a încercat, din nou, să îl convingă pe Putin să își retragă forțele armate din jurul Ucrainei, precizând că acesta este ultimul efort pentru a evita un conflict major.

Diaologul pe care cei doi șefi de stat l-au avut vine în contextul în care președintele Ucrainei a criticat dur Occidentul pentru modul în care negociază cu Rusia. Acesta le-a cerut liderilor europeni să oprească „politica de împăciuire” a Moscovei și să vină cu sancțiunile de care vorbesc.  

Statele Unite susțin că Putin va ataca Ucraina în orice moment

Potrivit președinției franceze, convorbirea telefonică cu preşedintele Putin a durat o oră şi 45 de minute. Totodată, președintele rus i-a cerut omologului său francez ca NATO şi SUA „să ia în serios” cerinţele Rusiei.

De asemenea, Macron a avut un dialog cu cu preşedintele Zelenski, la nici o zi de la apelul telefonic pe care l-au avut cei doi.

Mai exact, sâmbătă seara, președintele ucrainean l-a asigurat pe Macron că Ucraina nu va răspunde la provocările rusești și așteaptă continuarea discuțiilor diplomatice.

Într-o postare pe pagina sa de Twitter, președintele Ucrainei a declarat că dialogul pe care l-a avut cu președintele Franței a fost „urgent”, precizând că s-a discutat despre „modalităţi de detensionare imediată şi de reglementare politico-diplomatică” a conflictului de la granițele Ucrainei.

„Am informat despre agravarea situației de pe linia frontului, pierderile noastre, bombardamentele asupra unor policieni și jurnaliști străini”, a scris Volodimir Zelenski pe Twitter.

Acesta a făcut referire la incidentul de sâmbătă seara, când mai mulți jurnaliști au fost atacați cu mortiere în timp ce îl însoțeau pe ministrul ucrainean de interne pe linia frontului.

Reamintim că Macron și Putin au vorbit la telefon în urmă cu o săptămână, după ce președintele francez a fost primit la Kremlin pe 7 februarie. Statele Unite insistă că Rusia a abandonat dialogul diplomatic și va invada, cât de curând, Ucraina.

Duminică, la Conferința pentru Securitate de la Munchen, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Occidentul nu va continua să întindă „ramuri de măslin” Moscovei, în timp ce conflictul de la granițele Ucrainei se accentuează de la o zi la alta.

 „Marea întrebare rămâne: vrea Kremlinul dialog?”, s-a întrebat oficialul european.

Macron vrea evitarea unui conflict Rusia-Ucraina

Articolul precedentDeşi românii sunt mari consumatori de bere, sectorul HoReCa are de suferit
Articolul următorChinezii, din nou cu un pas în fața americanilor. Ce au descoperit pe partea nevăzută a Lunii
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.