Sursa foto: IEEE Spectrum

În timpul misiunii de explorare a părții întunecate a lunii, roverul selenar Yutu-2 al misiunii chineze Chang’e-4 a descoperit „două globule macroscopice” de sticlă translucidă, informează Agerpres.

Acestea au fost surprinse în imagini cu ajutorul camerei panoramice cu care este dotat roverul selenar, iar descoperirea făcută ar putea aduce noi informații cu privire la modul în care s-a format satelitul natural al Pământului.

Nu au fost obţinute date cu privire la compoziţia celor două globule

Cercetătorii sunt de părere că morfologia celor două globule descoperite sugerează că este vorba despre sticlă de impact, mai degrabă decât obiecte cu origine vulcanică sau care a ajuns pe Lună din cauza altor corpuri cerești.

Mai mult, obiectele găsite pe partea întunecată a Lunii sunt diferite de cele prelevate, de-a lungul anilor, de misiunile Apollo. Totodată, China este singura țară care a reușit o aselenizare pe acea parte a Lunii, iar potrivit oamenilor de știință, globulele de sticlă s-ar găsi în cantități mai mari în zonele înalte de pe Lună.

În urmă cu trei ani, Sonda Chang’e-4 a coborât în craterul Von Karman, situat la Polul Sud de pe partea nevăzută a Lunii, iar de atunci a parcurs mai mult de 1 km.

Misiunea a fost una istorică, iar cercetătorii au anunțat că în următorii ani vor trimite alte sonde pentru a descoperi modul în care satelitul natural al Pământului s-a format.

Reamintim că nu putem vedea decât o singură față a Lunii, partea invizibilă fiind fotografiată și cartografiată doar cu ajutorul sondelor spațiale, prima fiind cea sovietică, din 1959. Totodată, primii oameni care au reușit să vadă acea parte au fost astronauții din echipajul misiunii Apollo 8 în 1968.

Potrivit The Guardian, o rachetă SpaceX se află în curs de coliziune cu Luna, după ce timp de șapte ani a zburat prin spațiu. Racheta a fost lansată în 2015 din Florida, ca parte a unei misiuni interplanetare.

Cu ocazia Centenarului Partidului Comunist, China a modificat vremea, pentru a avea un cer senin

Articolul precedentMacron și ultima încercare de a evita o invazie rusească. Discuții cu Putin și Zelenski
Articolul următorIsraelul își deschide granițele pentru turiști
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.