Primăria municipiului Constanța a propus un nou regulament de organizare și funcționare a parcărilor publice din oraș. Acesta a fost în consultare publică până pe 15 februarie, urmând ca autoritățile locale, prin consilierii locali, să îl voteze în ședința de CL din această săptămână.
Primarul Vergil Chițac este cel care a inițiat proiectul de hotărâre privind acest nou regulament. Potrivit formei finale, în urma consultății cu cetățenii, s-a stabilit instituirea a trei zone de taxare în Constanța, după ce inițial era vorba de două zone.
Astfel, potrivit proiectului, în Zona 1 se va putea parca doar pentru scurtă durată, maximum trei ore, cu plata tarifului de parcare, fără posibilitatea prelungirii timpului de parcare prin taxare repetată. Tariful va fi stabilit de Consiliul Local. Acesta va putea fi achitat la parcometre sau personalului desemnat de administratorul parcării, ori prin utilizarea sistemului de plată a taxei de parcare prin SMS, la număr scurt, sau prin aplicația informatică de parcare. Tichetul de parcare va fi afișat pe bordul autovehiculului, astfel încât să fie vizibil din exterior.
În Zonele 2 și 3, pentru ocuparea locurilor de parcare publică cu plată, trebuie achitată taxa de parcare curentă pe baza unei viniete sau tariful orar stabilit. Astfel, nu va mai fi obligatoriu ca taxa pentru aceste zone să se plătească anticipat, așa cum se stipula în prima variantă a noului regulament.
„Vinieta anuală sau cu durată limitată (o zi, o săptămână sau o lună) se va putea achiziționa de la Serviciul Public de Taxe și Impozite, stații PECO, de la Poștă sau prin intermediul unei aplicații informatice”, se arată în proiectul noului regulament.
Licitație pentru locurile din fața blocului
În ceea ce privesc parcările de reședință, amenajate la mai puțin de 30m de blocurile de locuințe, rămâne valabilă decizia de a se atribui câte un loc de parcare pentru fiecare apartament, în baza cererilor primite, iar dacă acesta este mai mare decât cel al locurilor de parcare, se va organiza licitație.
Prețul de pornire al acesteia va fi egal cu cuantumul taxei anuale, iar pasul de licitație va fi de 10 lei. Locul se atribuie persoanei care a oferit suma cea mai mare. Sumele obținute în plus față de cuantumul taxei anuale de parcare vor fi acordate asociațiilor de proprietari pentru întreținerea spațiilor verzi ce deservesc comunitatea locală.
Turiștii și „taxa” de vacanță
Turiștti care vor să vină cu mașina la mare și să parcheze în orașul Constanța, vor fi obligați să cumpere o vinietă, potrivit noului regulament. Acesta face referire la locurile de parcare don zonele rezidențiale, aflate în cartiere.
„Persoanele fizice și juridice care nu au domiciliul/reședința/sediul/punct de lucru în municipiul Constanța și care intenționează să utilizeze locurile de parcare publică pot achiziționa vinieta anuală sau vinieta cu durată limitată”, se arată în regulament.