Sursa Foto: Facebook

Ministrul Sănătății a oferit aseară o cvasi-explicație pentru demiterea managerului interimar de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”, rândurile scrise de Vlad Voiculescu fiind de fapt o lamentare legată de colaborarea cu instituțiile din subordine. Potrivit postării de pe pagina sa de Facebook, relația cu conducerea de la „Matei Balș” a fost doar picătura care a umplut paharul. Pur întâmplător probabil, s-a nimerit ca fostul manager Maria Nițescu să fie cea care i-a stricat ziua lui Vlad Voiculescu, cu bâlbe privind situația transferului unui pacient după incendiul izbucnit la „Matei Balș” la finele lunii trecute.

Medicul Maria Nițescu avea două luni de când fusese numită în urmă manager interimar al Institutului, după ce Adrian Streinu Cercel a demisionat în urma alegerii sale în funcția de senator PSD. De ieri, conducerea Institutului a fost preluată, tot interimar, de medicul Cătălin Apostolescu, fost director medical al spitalului. Infecționistul Cătălin Apostolescu este chiar medicul care a fost de gardă în noaptea incendiului de la Institutul „Matei Balș”.

Astăzi a fost a nu știu câta oară când am primit informații eronate de la o unitate din subordine. E deja prea mult.
Prea mult din ce înseamnă “stat” în țara asta a devenit sinonim cu lipsă de profesionalism, program fix, țâfnă și misecuvenism.
Calitatea muncii multora dintre cei din sistem care lucrează în birouri – cei care ar trebui să facă munca medicilor și a personalului medical mai ușoară, mai puțin birocratică, mai cu sens – este pur și simplu din altă epocă. Se produce hârtie, nu valoare.

Pentru fiecare om care muncește pe rupte sunt alți 10-20-30… cine mai știe câți… care au o singura grijă: pasarea responsabilității către alții – în jos sau în sus, la stânga sau la dreapta… nu contează, atât timp cât dânsul/dânsa se ocupă strict cu statul la stat.
E momentul ca lucrurile să se schimbe. Cândva era o onoare să lucrezi pentru stat, să îți asumi o responsabilitate publică. Trebuie să facem să fie din nou așa… dacă vrem ca țara asta să nu eșueze lamentabil în doar câțiva ani în toate domeniile care contează. Pericolul este cât se poate de real și ne privește pe toți. De astăzi, eu unul nu voi mai avea răbdare
”, avertiza ieri Vlad Voiculescu.


Potrivit comunicatului oferit oficial de Ministrul Sănătății, decizia de demitere a managerului interimar avea legătură cu „multiplele disfuncționalități în gestionarea situației pacienților internați în Pavilionul V al Institutului care au fost transferați în urma incendiului din 29 ianuarie 2021 și în comunicarea cu Ministerul Sănătății”. Însă în comunicat este detaliat doar parcursul soluționării unei solicitări venite de la minister.

Ministerul Sănătății a solicitat, în această dimineață (luni, 22 februarie – n.r.), informații cu privire la decesul unui pacient internat în Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov care, potrivit presei, s-a aflat în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” în timpul incendiului.
Institutul a răspuns, printr-o notă telefonică, la ora 10.01, potrivit căreia pacientul nu s-a aflat în Pavilionul V în momentul incendiului și nu a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov.
La ora 14.17, Institutul a revenit asupra acestei informații și a comunicat Ministerului Sănătății că pacientul s-a aflat în Pavilionul V în timpul incendiului, că a fost evacuat de către personalul medical propriu înaintea sosirii echipajelor de intervenție și că a fost transferat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Ilfov în data de 29 ianuarie 2021, la ora 16.30
”, se arăta în comunicat.

Totodată, se arată și că ministrul Sănătății și-a trimis Corpul de Control la Institut, pentru un raport privind „modul în care au fost gestionate transferurile tuturor pacienților internați în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Univ. Dr Matei Balș” din București, precum și comunicarea cu toate celelalte autorități implicate”.

Articolul precedentTuriștii vor plăti vinietă în Constanța
Articolul următorAsociația Foștilor Parlamentari cere ca Avocatul Poporului să le apere pensiile