Fostul senator USR Mihai Goțiu a dat peste un document asumat de Asociația Foștilor Parlamentari din România, respectiv o petiție adresată Avocatului Poporului, prin care se solicită atacarea la Curtea Constituțională a legii prin care li s-au tăiat pensiile speciale. După cum explică pe Facebook și Goțiu, Asociația nu e foarte cunoscută, singurul lucru public fiind faptul că a fost înființată în 2009 de nouă foşti parlamentari, după modelul foștilor parlamentari din Parlamentul European.

Asociația din România solicită ca Avocatul Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a abrogării articolelor 49 și 50 din Legea 96/2006, privind îndemnizația pentru limita de vârstă a parlamentarilor.

Ar fi discriminatoriu să nu fie luate aceleași măsuri și pentru cei care crează legea, în condițiile unor restricții echivalente aplicate ambelor categorii, prin statutul lor”, se arată în documentul publicat de Mihai Goțiu. Referirea este la pensiile de serviciu ale magistraților, Asociația subliniind că situațiile sunt identice.

Ce așteaptă acești foști parlamentari de la Avocatul Poporului? Nu e greu de ghicit: să atace la Curtea Constituțională a României (CCR), legea adoptată săptămâna trecută de Parlament, de eliminare a pensiilor ”de parlamentar”.

Pe lângă cele două-trei știri indexate de Google cu privire la înființarea Asociației, în 2009, am mai găsit o singură referință legată de activitatea acesteia. E vorba de o mențiune despre o întâlnire cu fostul Avocat al Poporului Victor Ciorbea, de la sfârșit de august 2014, la care au mai participat și reprezentanții Asociației Funcționarilor Publici Pensionari (altă ”minunăție” de asociație, înființată în anul 2010, despre a cărei activitate am găsit fix această singură mențiune!).
Și, din nou, nu e greu de ghicit care a fost obiectul acelei întâlniri: ”În cadrul discuțiilor, membrii delegației au prezentat problemele pe care le întâmpină foștii parlamentari în legătură cu stabilirea drepturilor de pensie” (din comunicatul instituției Avocatului Poporului).

Pensii votate, un an mai târziu de Parlament, dar abrogate, săptămâna trecută, în cadrul aceluiași for legislativ. Asta dacă nu cumva, același Avocat al Poporului și actuala majoritate de la CCR nu pun, iar, piedică.

Pensiile speciale ale parlamentarilor i-au deschis, apoi, pofta și lui Victor Ciorbea să facă lobby și să obțină, din partea fostei majorități toxice din Parlament, pensie specială și pentru Avocatului Poporului. Adică pentru propria persoană. Că doar trebuie să-și plătească din ceva datoria de un milion de euro pentru ditamai vila din Floreasca…”, scrie Mihai Goțiu.

Articolul precedentMinistrul Sănătății, explicație pentru demiterea de la „Matei Balș”: „A fost a nu știu câta oară când am primit informații eronate”
Articolul următorGabriel Lavrincic, românul premiat de președintele Vladimir Putin