Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Conform unui nou avertisment emis de specialiști, variantele Omicron și Delta ar putea crea un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare.

Acest lucru s-ar putea întâmpla în scenariul în care Omicron nu reușește să înlocuiască Delta, iar variantele vor circula în paralel, precizează publicația Descoperă.

Îngrijorarea specialiştilor: Combinația Omicron – Delta ar duce la formarea unui virus deosebit de periculos

În momentul de față, întrebarea cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezultă un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare”, avertizează Cristian Apetrei, virusulog român stabilit în SUA.

Profesorul de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh-SUA a analizat cercetările făcute în cadrul unei școli de medicină din Hong Kong. Studiul a măsurat potențialul replicativ al Omicron comparativ cu Delta și Wuhan, scrie Mediafax.

Cristian Apetrei mai spune că rezultatele studiului din Hong Kong trebuie privite cu o oarecare reținere, deoarece severitatea unei boli nu este determinată doar de replicarea virusului, ci și de răspunsul organismului la infecție, mai arată sursa citată.

Varianta Omicron poate provoca infecții la persoanele deja vaccinate sau care s-au recuperat din boală

Conform declarațiilor oferite de Șeful OMS, Omicron se răspândește semnificativ mai rapid decât varianta Delta și este mai probabil ca persoanele vaccinate sau recuperate din boală să fie infectate sau reinfectate.

Există acum dovezi consistente că Omicron se răspândește semnificativ mai rapid decât varianta Delta”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Invitat la TVR, Raed Arafat a declarat că numărul de infectări este în scădere, dar România încă se află sub pericolul apariției unui Val 5.

Afirmația vine în contextul în care tulpina Omicron este deosebit de contagioasă, iar românii continuă să rămână deosebit de sceptici la ideea vaccinării.

Articolul precedentArafat, îngrijorat din cauza protestelor de la Palatul Parlamentului, din cauza certificatului verde
Articolul următorPSD și-a atins cele trei obiective majore în privința bugetului pentru anul 2022
Jurnalist full-time / Pesimist part-time