Sursa foto: Antena 3
Sursa foto: Antena 3

Invitat la TVR, Raed Arafat a declarat că numărul de infectări este în scădere, dar România încă se află sub pericolul apariției unui Val 5.

Afirmația vine în contextul în care tulpina Omicron este deosebit de contagioasă, iar românii continuă să rămână deosebit de sceptici la ideea vaccinării.

De asemenea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a făcut referire la situația existentă în alte state din Europa, unde autoritățile continuă să rămână în alertă maximă, independent de numărul mic de infectări cu coronavirus.

Varianta Omicron este extrem de contagioasă, cu o răspândire foarte rapidă

Făcând comparație cu varianta Delta, Arafat a explicat cum Omicron poate infecta trei persoane. De asemenea, impactul Omicron va fi unul de număr. Prin urmare, se fac pregătiri pentru orice situație care ar putea să apară în România.

O persoană infectează trei alte persoane. Deci trei infectează 9. Și așa mai departe. Problema acestei variante este răspândirea ei foarte rapidă. Asta este vizibil deja în Marea Britanie, unde au avut recorduri peste recorduri în ultimele zile”, arată șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Arafat a ținut să adauge că Valul Omicron poate să fie diferit față de valurile trecute. Prin urmare, autoritățile iau în calcul posibilitatea apariției multor cazuri, care nu vor fi neapărat critice.

Cu toate acestea, numărul lor ar putea să fie foarte mare și va fi nevoie să necesite tratamente și abordări la Primiri Urgențe.

Este posibil să avem mai multe cazuri care necesită oxigen și necesită tratamente avansate având în vedere numărul mai mic de vaccinați. Sunt mai multe posibilități. Ne pregătim pentru oricare dintre ele”, a explicat Arafat.

Arafat: ”România are problema acceptării vaccinului”

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat, în contextul în care alte țări achiziționează vaccinuri suplimentare, că la noi problema este că lumea nu se vaccinează. Românii nu sunt convinși, deși statul dispune de numeroase doze.

Problema, la noi, este să convingem oamenii să se vaccineze. Avem vaccinuri, avem acces la vaccinuri. România nu a avut lipsă de vaccinuri. România are problema acceptării vaccinului și delimitării de la dezinformare și de la informațiile false”, a conclus Arafat.

Articolul precedentBoc, despre Emanuel Ungureanu: ”Un terchea-berchea”
Articolul următorMinisterele PSD, mai mulți bani de la buget
Jurnalist full-time / Pesimist part-time