Sursă foto: Facebook/Gabriela Firea
Sursă foto: Facebook/Gabriela Firea

În cursul zilei de azi, 21 noiembrie, ministrul Familiei a dezbătut Planul de Acțiune privind implementarea Garanției pentru Copii.

La dezbateri au participat și reprezentanții organizațiilor și ministerele care s-au implicat direct în elaborarea acestui plan.

Potrivit declarațiilor oferite de Gabriela Firea, observațiile vor fi primite până în data de 28 noiembrie, iar până în 5 decembrie, Planul de Acțiune va avea forma sa finală.

”Garanția pentru copii”, dedicată copiilor vulnerabili va contribui la sprijinirea celor mai vulnerabili dintre copii

Prin aprobarea “Garanției pentru Copii”, 5% din fondurile europene alocate țării noastre vor fi cheltuite pentru copii! Unul din trei copii sunt afectați de sărăcie sau excluziune socială, respectiv 1.3 milioane de copii. În 2020, 40% dintre copii sufereau de deprivare materială și socială, în creștere față de 2019. Nivelul era de aproape 3 ori mai mare decât cel înregistrat în UE. Un raport UNICEF  plasează România, în ceea ce privește bunăstarea copilului, pe locul 25 din 38 de state cu venituri mari. În mediul rural, 3 din 10 copii merg întotdeauna flămânzi la culcare”, a transmis Gabriela Firea.

Sursă foto: Facebook/Gabriela Firea

Ministerul Familiei a trimis Comisiei Europene o variantă de lucru a documentului

Prin urmare, specialiștii europeni și-au exprimat punctul de vedere, iar acesta a fost validat astăzi. În scurt timp, planul de acțiune va fi supus aprobării Guvernului și înaintat ca document oficial, la Comisia Europeană.

Prevederile „Garanției pentru Copii” au fost unele dintre elementele cheie care au stat la baza stabilirii priorităților naționale din domeniul protecției și promovării drepturilor copilului, incluse în noul proiect al Strategiei Naționale privind drepturile copilului pentru perioada 2022-2027, care va fi supus aprobării Guvernului în curând”, a adăugat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

La întâlnirea de validare au participat reprezentanți ai UNICEF România, membrii ai Organizației Salvați Copiii România, dar și multe alte asociații

Sursă foto: Facebook/Gabriela Firea

Ministrul a ținut să puncteze că la această dezbatere au participat membrii UNICEF România, printr-o delegație condusă de Anna Riatti – reprezentantul UNICEF în țara noastră, Salvați Copiii România, World Vision România, Consiliul Elevilor, Organizația Umanitară Concordia, Eurochild, Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, Hope and Homes for Children, Asociația pentru Educație și Justiție Socială Human Catalyst, Ambasada Sustenabilității în România, CNASR, FONPC, Fundația SERA România, SOS Satele Copiilor și Terre des Hommes.

De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai Ministerului Educației, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, alături de secretarul de stat Doina Pârcălabu, președinta ANPDCA Elena Tudor și colegii din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție”, a informat ministrul Familiei.

Articolul precedentDin cauza prețurilor la energie, un oraș din România rămâne fără patinoar în aer liber
Articolul următorCristi Dănileț, exclus din magistratură în România, devine cetățean al Republicii Moldova
Jurnalist full-time / Pesimist part-time