Sursa: Facebook

Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, a participat astăzi la o întâlnire cu reprezentanții CONAF – Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin, inițiatorii dezbaterii naționale „Pactul pentru tineri”, în încercarea de a găsi soluțiile cele mai bune pentru reducerea abandonului școlar, cu tot ce implică aceasta.

Ministerul Familiei este deja parte din comitetul consultativ care se va constitui la nivel guvernamental pentru ca, împreună cu societatea civilă, să fie identificate măsurile necesare pentru reducerea abandonului școlar, reducerea numărului mamelor minore, dar și pentru a găsi soluțiile necesare pentru ca niciun copil să nu mai fie privat de educație, servicii medicale și servicii sociale.

După cum a subliniat ministrul Firea, „abandonul școlar este una dintre cele mai grave probleme ale societății noastre. Motivele principale sunt problemele din familie, lipsurile sau sarcinile la vârste prea fragede. Tinerii de astăzi sunt viitorul de mâine, iar o generație fără educație nu poate dezvolta România. E nevoie de soluții punctuale și de forțe unite între stat și societatea civilă”.

De altfel, la nivelul ministerului condus de Gabriela Firea, a fost finalizată Legea prevenirii separării copilului de familie, ceea ce presupune o implicare mai mare la nivelul comunităților locale pentru identificarea problemelor iminente din toate familiile vulnerabile de la nivelul comunelor, orașelor și a municipiilor. În acest context, ministrul Familiei a făcut un apel către edilii din țară, pentru a profita de fondurile puse la dispoziție prin Planul Național de Redresare și Reziliență:

De săptămâna trecută așteptăm proiectele pentru rețeaua celor 150 de centre de zi pentru copiii din familii cu risc. Avem la dispoziție 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR, pentru realizarea acestor centre și pentru funcționarea lor în primii doi ani. Invit, încă o dată, toți primarii de comune, orașe sau municipii să trimită proiecte. Au două luni la dispoziție pentru asta.

Pentru Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, colaborează îndeaproape cu UNICEF Romania și Salvati Copiii Romania pentru a găsi soluții potrivite pentru tinerele care devin mame prea repede. Doar anul trecut, peste 700 de fete până în 15 ani au născut, unele dintre ele fiind ajutate în centrele maternale”, atrage atenția ministrul Gabriela Firea.

Articolul precedentFost director în CNAIR, trimis în judecată în stare de arest pentru fapte de corupție
Articolul următorS-a stins din viață dizidentul Ion Bugan, cel care în 1983 a protestat în centrul Capitalei cu tabloul lui Ceaușescu în doliu: „Călăule, nu te vrem!”