Preluare BZI

Pelerinajul pentru sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou durează șapte zile, până pe 28 octombrie. Biserica Ortodoxă Română a dat asigurări că totul se va desfășura în contextul pandemiei de coronavirus.

Patriarhia Română a declarat că sfintele moaște vor fi așezate spre închinare în pridvorul Catedralei Patriarhale, urmând a fi aşezate în Baldachinul Sfinţilor în dimineaţa zilei de sâmbătă. De asemenea, reprezentanții Patriarhiei au dat asigurări că pelerinajul se va desfășura în condiții de siguranță, în contextul pandemic.

„În contextul sever al pandemiei de COVID-19, în care Biserica însăşi a desfăşurat o intensă campanie de promovare şi conştientizare a regulilor igienico-sanitare, subliniind firescul şi necesitatea ascultării de sfatul medicilor, pentru organizarea în condiţii de reală siguranţă a sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din acest an au fost luate şi vor fi respectate mai multe măsuri speciale”, se arată în mesajul transmis de  Patriarhia Română.

Pelerinaj pe timp de pandemie. Mii de credincioși sunt așteptați la racla  Sfântului Dimitrie cel Nou

Conform progrmaului anunțat, slujbele vor fi oficiate cu un număr maxim de 70 de credincioși în Catedrala Patriarhală. Pe 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, va fi oficiată o slujbă la Altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală oficiată de Patriarhul Daniel și mai mulți preoți.

De asemenea, pelerinii care se vor închina la sfintele moaște vor trebui să respecte mai multe reguli. Accesul la raclă se face pe un singur rând și se va păstra distanța de 1,5 metri între ele. Mai mult, se va crea un flux de circulaţie a pelerinilor, cu intrare de la baza Dealului Patriarhiei şi cu ieşire separată, pe strada Patriarhiei spre strada 11 iunie. Totodată, vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor sanitare.

Voluntarii vor oferi măști și materiale dezinfectare, iar toate pachetele alimentare vor fi însoțite de certificat de conformitate. Apa sfințită va fi distribuită la ieșire, după închinarea la sfintele moaște. La slujbele oficiate în aer liber vor putea participa 200 de pelerini, iar raclele cu Moaştele Sfinţilor vor fi acoperite fiecare cu un capac transparent ce va fi dezinfectat permanent.

Peste 45.000 de pelerini au trecut pe la racla cu moaștele Sfintei Parascheva

Articolul precedentNicolae Ciucă sau Florin Cîțu? Ce va alege PNL?
Articolul următorSocietatea de Obstetrică și Ginecologie din România lansează un apel către femeile gravide: „Nu amânați vaccinarea până după naștere”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.