Peste 100 de hectare de teren otrăvit în județul Călărași. Groapa ilegală de gunoi de la Ulmeni, „trecută cu vederea de autorități”

Prin incendierea gunoaielor, societatea Cassano Metal a sperat că va reduce volumul gunoaielor, astfel că ilegalitățile își vor pierde urma. Județul Călărași, cel mai sărac județ din țară, devenit sat fără câini

Foto: Iulia KELT

Localitatea Ulmeni din județul Călărași a devenit groapă de gunoi, sute de locuitori ai acesteia suferind consecințele corupției, însă și a neputinței instituțiilor statului român. Zeci de tone de gunoaie vin să-și „doarmă somnul de veci” în Ulmeni, sub pretextul unei operațiuni de sortare. În realitate, gunoaiele sunt arse în această zonă, spre nefericirea localnicilor care trebuie să suporte consecințele poluării. „Vinovat” de această catastrofă ar fi un grup infracțional operat de Nelu Iordache.

Cel mai mare dezastru ecologic se întâmplă la Ulmeni

În fața unui asemenea dezastru, Agenția Națională pentru Protecția Mediului pare să aibă mâinile legate, ba mai mult, să ridice din umeri. Grupul de interese condus de celebrul om de afeceri Nelu Iordache a reușit să se infiltreze astfel încât oamenii potriviți să fie numiți în funcțiile potrivite.

„Autorizarea directă a societății Zero Waste Bucharest, societate de apartament înființată la începutul acestui an și deținută de Nelu Iordache prin interpuși, de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului, semnată și ștampilată de Florin Gârbacea imediat după instalarea în funcție a acestuia, cât și reautorizarea ilegală a gropii de gunoi de la Ulmeni Călărași, închisă în urmă cu opt luni, arată catastrofa spre care se îndreaptă Agenția Națională pentru Protecția Mediului, instituția statului care are misiunea să protejeze cetățenii și populația de efectele nocive ale factorilor de mediu dăunători, informează Comisarul.ro.

Peste 100 de hectare de teren otrăvit

Așadar, gropa de gunoi de la Ulmeni a devenit, fără niciun dubiu, cea mai mare groapă ilegală de gunoi din Europa. În urma aducerii tonelor de gunoi din București, de jurul împrejurul gropii au apărut șobolani uriași, însă și specii de gândaci care le-au invadat oamenilor din localitate casele, acestea înmulțindu-se până peste măsură.

Zeama gunoaielor a otrăvit terenul iar fertilitatea solului este pusă în pericol. Ca să nu mai vorbim despre mirosul pestilențial emanat de tonele de deșeuri menajere aduse din București, în cel mai sărac județ din țară, devenit sat fără câini.

Se întâmplă în Câmpia Dunării. într-o zonă naturală protejată, înscrisă pe listele ariilor protejate Natura 2000.

Incendii provocate intenționat

Conform sursei citate anterior, societatea Cassano Metal ar fi incendiat, în data de 2 august, gunoaiele de la Ulmeni, tocmai pentru a se pierde urma volumului acestora, evaziunea fiscală, însă și fraudarea banului public. Toate acestea ar fi putut să fie dezvăluite prin cântărirea gunoiului – situație rezolvată de incendiu, de altfel.

De aici a rezultat, așa cum e de înțeles, un alt dezastru. Reziduurile gunoaielor arse vor continua să existe în atmosferă mult după ce incendiul a fost stins.

„Asociația Cetățenească Ulmeni Călărași arată dezastrul în care trăiesc oamenii iar rezultatele studiului de sănătate publică demonstrează contaminarea populației din cadrul comunităților locale cu mercur, care are o toxicitate extrem de mare și poate produce leziuni cerebrale, renale şi ale căilor respiratorii, cu plumb, care poate duce la îmbolnăvirea cu cancer”, a mai notat sursa citată anterior.

Citește și: Nazare: „Observ ca premierul Florin Citu a revenit cu marota întârzierilor”

Articolul precedentNazare: „Observ ca premierul Florin Citu a revenit cu marota întârzierilor”
Articolul următorRafila semnalează sincopele campaniei de vaccinare, la nivel mondial