Rafila semnalează sincopele campaniei de vaccinare, la nivel mondial

„În ceea ce priveşte partea medicală, sigur că s-au făcut studii, s-a observat că potenţează răspunsul imun a treia doză, însă în mod evident, acest vaccin care a fost construit pentru varianta iniţială a virusului”, a spus medicul

Alexandru Rafila (captură video)

Reprezentantul României la OMS, totodată deputat în Parlamentul României, Alexandru Rafila, este de părere că, în ceea ce privește administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-Covid, situația nu este, în acest moment, foarte clară. Motivul este unul simplu: de vreme ce în unele țări s-a început deja administrarea celei de-a treia doze, în altele ritmul vaccinării este unul extrem de lent, astfel că, în cazul celor mai mulți cetățeni, nu putem vorbi nici măcar despre administrarea primei doze de vaccin. „Eu sper că producătorii de vaccin au în vedere dezvoltarea unui produs care să fie adaptat unei tulpini dominante, aşa cum se face şi pentru vaccinul gripal în fiecare an”, a spus Rafila, sugerând că variantele actuale de vaccin s-ar putea dovedi ineficiente în fața noilor tulpini.

Imunizarea trebuie să se producă la nivel global, insistă profesorul Rafila

„În ceea ce priveşte partea medicală, sigur că s-au făcut studii, s-a observat că potenţează răspunsul imun a treia doză, însă în mod evident, acest vaccin care a fost construit pentru varianta iniţială a virusului nu produce neapărat cei mai neutralizanţi sau cei mai perfecţi anticorpi pentru varianta Delta. Şi eu sper că producătorii de vaccin au în vedere dezvoltarea unui produs care să fie adaptat unei tulpini dominante, aşa cum se face şi pentru vaccinul gripal în fiecare an”, a declarat Alexandru Rafila, aseară, la Digi24.

În ceea ce privește situația de la noi din țară, campania de vaccinare pare să înregistreze, de asemenea, o stagnare. Dacă în primăvara trecută, numărul celor vaccinați era destul de mare, nu același lucru se poate spune și despre cei care optează să se vaccineze acum.

Potrivit specialiștilor, vaccinurile actuale rămân, totuși, eficiente, într-o proporție destul mare. Se presupune că, deși virusul poate fi contactat, varianta bolii ar fi una mult mai blândă în cazul vaccinaților, comparativ cu cei nevaccinați, în ciuda vaccinului neadaptat noilor tulpini.

Citește și: Ministrul cercetării a ațipit lângă Cioloș, la o conferință de presă. „Este un rezultat al oboselii și tracasării din ultimele luni

Articolul precedentPeste 100 de hectare de teren otrăvit în județul Călărași. Groapa ilegală de gunoi de la Ulmeni, „trecută cu vederea de autorități”
Articolul următorSindicatul „Solidaritatea” cere expertiză tehnică pentru Termocentrala Mintia
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.