Fonduri ungurești – sursă de finanțare pentru răspândirea de știri false în Greacia, Slovenia și Macedonia de Nord

Studiu de caz: Cum se face manipulare media

În iulie 2019, un val de dezinformare a afectat sfera online din Macedonia de Nord. Articolele au fost publicate inițial în aceeași luna, în urmă cu un an. Acest lucru ar putea indica tendința de a induce în eroare cititorii care se uită la dată dar nu și la an, determinându-i să credă că “știrile” sunt actuale.

În prima parte a anului 2018, mai multe canale media din Slovenia și Macedonia de Nord au primit puternice infuzii de capital maghiar, la origine fiind apropiați ai Prim Ministrului Viktor Orban: portalul web Demokracija.sl, postul de televiziune sloven Nova24TV, publicația nord-macedoneană Republika. Alaturi de canalele mai sus-menționate, au fost atrase mai multe grupuri Facebook cunoscute pentru orientarea naționalistă, anti-guvernamentală, axate pe răspândirea de false acuzații și senzațional.

Prin intermediul acestei adevărate rețele media, din Slovenia a început o campanie de intoxicare media transfrontalieră vizându-i pe cei doi prim miniștrii care au agreat în 2018 „Înțelegerea de la Prespa”. Acordul se referă la schimbarea numelui foste republici iugoslave în „Republica Macedonia de Nord” și a fost susținut de UE, NATO și SUA. S-a pus astfel capăt unei dispute care dura de 27 de ani.

Întreaga campanie pleacă de la un articol – dovedit a fi inexistent! – apărut într-un ziar grecesc de renume, „Proto Thema”. Plecând de la ideea că Proto Thema ar fi scris că cei doi prim miniștrii au fost mituiți pentru a accelera acordul, Democracija.sl titrează „Așa face stânga afaceri: Zaev a vândut macedonenii pentru 30 de miliarde de euro”. Prim miniștrii Greciei și Macedoniei de Nord, Alexis Tsipras și Zoran Zaev au fost acuzați că au primit mită pentru a accelera realizarea acordului, afirmație ce nu a fost justificată în tot anul ce a urmat. Numele ziarului Proto Thema a fost exploatat pentru a adăuga credibilitate unei știri false, creată ca distorsiune a unei știri apărute ca urmare a declarației unui parlamentar grec, Dimitris Kamenos. El a spus că cele două țări vor obtine 30 de miliarde de euro (Macedonia de Nord) și „proporțional” Grecia pentru proiecte și învestiții în următorii ani. Bani care vor veni ca stimulent pentru încheierea Acrodului Prespa, care să permită consolidarea UE și NATO.

Sursa foto: meta.mk

Manipularea mass-media implică o prezentare greșită a aderării preconizate la UE, dar și a unor fonduri de dezvoltare destinate celor două țări, sugerate a fi mită personală pentru prim miniștrii.

Sursa: meta.mk