Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Statul a ajuns în situația paradoxală de a încuraja neplata impozitelor datorate statului, acesta fiind efectul Ordonanței care aduce modificări Codului Fiscal, intrată în vigoare pe 15 iulie, care prevede că în cazul contractelor parttime contribuțiile plătite de către firme vor fi calculate la nivelul salariului minim pe economie, potrivit spotmedia.ro.

Prevederea ordonanței a avut efectul invers decât cel scontat de către Ministerul Finanțelor, și anume radierea multor contracte part-time din registrul REVISAL

În aceste condiții, avertizează specialiștii, bugetul statului pierde venituri primite anterior, mulți angajați pierzându-și locul de muncă sau fiind obligati să muncească la negru. Deși legea ar fi trebuit să intre în vigoare după 6 luni, prevederea privind impozitarea muncii part-time s-a aplicat la scurt timp după publicarea în Monitorul Oficial al României.

Ce spune ministrul de Finanțe

Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, susține că noua prevedere nu se va aplica în cazul studenților, elevilor, pensionarilor și  a persoanelor cu dizabilități care muncesc cu jumătate de normă. În celelalte cazuri, angajatorul este obligat să plătească contribuțiile corespunzătoare nivelului salariului minim. În cazul în care o persoană are mai multe locuri de muncă part-time iar acestea, cumulate, sunt la nivelul salariului minim, contribuțiile se vor plăti proporțional cu contractele part-time.

Semnalul de alarmă tras de către specialiști

„Până acum o lună, numărul joburilor standard, cei care nu sunt calificați, nu au o formă juridică și au ieșit din diferite companii, reprezenta din total 9%. În ultimele 10 zile, procentul acestor joburi s-a dublat, este aproape de 20%. Deci asta înseamnă că există un flux de oameni care migrează dintr-o poziție de angajat, într-o poziție de freelancer sau pseudo-freelancer, reglementat mai mult sau mai puțin din punct de vedere legal, în piața neagră”, a declarat Eusediu Margașoiu, CEO-ul unei platforme de servicii. Și consultantul fiscal Adrian Bența susține că efectele apărute pe piață muncii sunt total diferite celor așteptate de către Ministerul Finanțelor Publice. „Am observat pe grupurile de contabilitate, cu colegi care operează aceste contracte de muncă, că există o tendință generalizată de desființare, cu înregistrare în Revisal a acestor contracte de muncă cu timp parțial, fără că acestea să fie refăcute pe contracte de muncă pe 8 ore. Deci, în acest moment, efectul este negativ, în sensul că se desființează contractele de muncă cu timp parțial. Prin urmare, nici taxele acelea nu se vor mai încasa”, a explicat specialistul. Aida Chivu, specialist în resurse umane, crede că doar angajaților esențiali li se va oferi un contract de muncă full-time, măsura creând probleme și o zăpăceală pe piața muncii din România.

Grija față de salariați a statului român ar putea fi de salutat dacă în același timp s-ar fi redus substanțial contribuțiile plătite de către angajatori pentru salariile trecute în contractele de muncă ale salariaților, cei mai mulți angajați din mediul privat având trecut în cartea de muncă salariul minim pe economie

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, se arată convins că astfel va fi stopată munca fără forme legale, susținând că unii reprezentanți ai mediului de afaceri i-ar fi recunoscut că plătesc oameni pentru 2 ore, în timp ce ei lucrează opt ore. „Se limitează munca la negru, că acele persoane care sunt plătite pentru 2 ore oficial vă asigur că nu trăiesc din 2 ore, la contravaloarea unui salariu minim. Am discutat cu mediul de afaceri și au recunoscut și dânșii că restul era munca informală. Accentul trebuie pus pe lucrător din perspectiva aceasta, oamenii până la urmă muncesc 8 ore în spatele unui contract de 2 ore”, a spus Câciu.

Adrian Câciu avertizează: România depinde de importuri în multe sectoare

Articolul precedentUn nou protest la TAROM. Ce revendicări au sindicaliștii
Articolul următorStudiu: Șapte miliarde de tone de deșeuri din plastic sunt generate în întreaga lume