Adrian Câciu avertizează: România depinde de importuri în multe sectoare

Inflația afectează puterea de cumpărare.

România este o ţară dependentă de importuri în multe sectoare, a avertizat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu. Măsurile pe care le are România la dispoziție pentru a combate importul de inflaţie sunt doar structurale. Astfel, este necesar să crească producţia internă, să se facă investiţii în sectorul de procesare, să se reducă dependenţa de importuri, a subliniat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

„Referitor la ceea ce aţi spus legat de puseul inflaţionist. Toţi îl cunoaştem, toţi îl vedem, are foarte multă componentă exogenă. În afară de puseul inflaţionist de anul trecut, când am spus că a crescut inflaţia de trei ori şi a avut poate şi componente endogene cu privire la preţurile interne, la energie, acum importăm inflaţie. Suntem o ţară care este dependentă de importuri în multe sectoare şi măsurile pe care le ai pentru a combate importul de inflaţie sunt doar măsuri structurale, respectiv să ai şi să creşti producţia internă, să investeşti în procesare şi să reduci dependenţa de importuri. Estimările specialiştilor din Banca Naţională ne arată că spre final de an inflaţia începe să decelereze”, a explicat Adrian Câciu.

„Există o consecinţă a inflaţiei: afectarea puterii de cumpărare”

Ministrul Finanţelor a afirmat că, în sectorul privat, a venit cu o măsură privitoare la creşterea voluntară a salariului minim sau majorarea cu 200 de lei peste valoarea salariului minim, suma fiind scutită de taxe, având în vedere puseul inflaţionist. Ministrull Finanţelor crede că este o măsură care va veni în beneficiul angajaţilor din mediul privat şi care va avea un efect pe toată masă salarială la nivelul economiei.

„Se vorbea foarte mult de scăderea puterii de cumpărare. Există o consecinţă a inflaţiei: afectarea puterii de cumpărare. În ceea ce înseamnă zona privată, am venit chiar săptămâna aceasta, cred că o să fie şi în transparenţă publică – acea măsură pe care am promovat-o prin programul Sprijin pentru România: creşterea voluntară a salariului minim sau creşterea cu 200 de lei peste nivelul salariului minim, scutită de taxe, o măsură care a fost discutată cu mediul de afaceri, o măsură care va veni în beneficiul angajaţilor din mediul privat şi care va avea un efect pe toată masă salarială la nivelul economiei, evident, în contextul în care vom introduce capital în economie şi vom continuă cu celelalte măsuri de sprijin al companiilor pentru menţinerea business-urilor şi menţinerea locurilor de muncă”, a mai spus ministrul Finanţelor.

Nicolae Ciucă: România caută alternative la gazul rusesc

Articolul precedentMacron a fost atacat cu roșii la prima ieșire publică
Articolul următorNicușor Dan a majorat taxa pentru divorțuri