Inițiativă inedită: Podul peste Prut, distrus în al Doilea Război Mondial, va fi reconstruit

Podul va face legătura între localități din Republica Moldova și România.

Podul peste Prut care face legătura dintre localitățile Leova din Republica Moldova și Bumbăta din România va fi reconstruit, după 78 de ani de la data distrugerii lui de către armata rusă. Anunțul a fost făcut luni de către primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, potrivit rostonline.ro.

Practic este vorba despre primul pod nou peste Prut, care va fi amenajat după ocuparea și anexarea Basarabiei de către fostul URSS

Primarul orașului Leova, Alexandru Bujorean, a anunțat că după distrugerea podului de peste Prut au început lucrările de construcție a unui pod de pontoane care va lega cele două localități. Satul Bumbăta din comuna Vetrișoaia este o localitate înfrățită cu orașul Leova, din Republica Moldova.

“Ingineri, experți și constructori ai Armatei Române, Armatei din R. Moldova și alte instituții responsabile au inițiat lucrările de asamblare a podului flotant, pe bază de pontoane, care va uni orașul Leova cu satul Bumbăta”, a scris primarul Alexandru Bujoreanu, pe Facebook. „Este vorba de fluidizarea traficului de frontieră. Fluxul mare de unități de transport care tranzitează frontiera de stat a Republicii Moldova va crește considerabil în perioada de recoltare și exportare a producției agricole.”, a explicat primarul Alexandru Bujorean.

Potrivit edilului, ingineri, experți și constructori ai Armatei Române, Armatei din R. Moldova și alte instituții responsabile au inițiat lucrările de asamblare a podului flotant, pe bază de pontoane, care va uni orașul Leova cu satul Bumbăta. Instalarea pontoanelor în această perioadă este determinată de necesitatea fluidizarii fluxului mare de unități de transport care tranzitează frontieră de stat a Republicii Moldova, care va crește considerabil în perioada de recoltare și exportare a producției agricole.

„Încă nu e acel pod care va îmbrățișa pe mulți ani cele două maluri ale Prutului, dar e o etapă intermediară frumoasă și mult așteptată între acel Pod de Flori din 1990-1991 și cel de piatră, care cu certitudine va fi reconstruit în următoarea perioadă”, a subliniat primarul din Leova

„Motivul instalării pontoanelor în această perioadă și în termeni restrânși vine de la necesitatea de a fluidiza fluxul mare de unități de transport care tranzitează frontiera de stat a Republicii Moldova și care va crește considerabil în perioada de recoltare și exportare a producției agricole ”, a subliniat primarul din Leova.

În ultimele zile a avut loc pe teren ședința grupului de lucru pentru construcția podului respectiv, alcătuit din reprezentanți ai Armatei R. Moldova, Agenției de Mediu, Agenției Moldsilva, Agenția Apele Moldovei, Poliția de Frontieră a R. Moldova, Serviciul Vamal al R. Moldova, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău și Primăriei Leova.

Proiectele de reconstrucție a podului au existat de ani de zile doar la stadiu de promisiuni

Premierul Victor Ponta promitea,  în cadrul unei întâlniri cu președinții de raioane din Republica Moldova din cadrul Euroregiunii „Siret-Prut-Nistru”, sprijinul Guvernului pentru construcția unui pod peste prut la Bumbata-Leova, pe lângă celelalte două, de la Ungheni și Falciu. Președinta raionului Leova a cerut insistent, în cadrul întâlnirii, sprijin pentru construcția podului, distrus în timpul celui de-al doilea război mondial, pledând pentru importanta acestuia față de legăturile dintre cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului, iar premierul a asigurat-o că l-a convins.

„Doamna președinte, stați un pic, că pe mine m-ați convins. Aveam aici, în față, două poduri cu albastru, adică le facem, la Ungheni și la Falciu, și aveam un pod cu roșu, adică nu îl facem, la Bumbata-Leova. Așa de bine ați vorbit că l-am colorat deja în albastru”, declara Victor Ponta în anul 2014

Expert în energie, despre prețul carburantului: ”Scumpirea va continua și nu se oprește aici”

Articolul precedentExpert în energie, despre prețul carburantului: ”Scumpirea va continua și nu se oprește aici”
Articolul următorProiectul educației sexuale a elevilor a stârnit pasiuni în Parlamentul României: „Credeţi că Europa reprezintă tot ce e bun?”, „Nu avem nevoie de masturbarea copiilor”