Supercom SA urmărește să obțină monopol, pentru că vrea, Consiliul Județean Hunedoara urmărește să-i dea, pentru că poate!

Indiferent că recunoaște public sau nu, Supercom SA, o firmă cu foarte multe contracte cu Statul (208) și care s-a obișnuit să facă bani serioși de la instituții conduse de către membrii PSD, a pus ochii și (aproape) mâna pe gestiunea deșeurilor în județul Hunedoara. Și ca orice firmă care se respectă nu se teme nici măcar de procese, pentru că nu are deloc puține (339!), atunci când se comportă ca un puști răsfățat și caută monopolul în Hunedoara.

Puțină istorie

Intrată pe ușa din dos, societatea Supercom SA pare să fie favorita șefilor de la CJ Huneodara, indiferent că vorbim de Laurențiu Nistor, plecat parlamentar, sau de Mircea Bobora, lăsat de Nistor șef peste județ. De altfel, aici la Mircea Bobora ar putea fi cheia bunăstării firmei Supercom SA, bunăstare care se bazează puternic pe banul public, al hunedorenilor, spre care-i face cale conducerea CJ Hunedoara.

Citește și Hunedoara, județ sărac – politicieni bogați, atenți cu familia, nu și cu transparența

Spunem că a intrat pe ușa din dos pentru că Supercom SA primea cadou pe 24 aprilie 2017 de la CJ Hunedoara printr-o procedură aproape inventată: mai întâi au declarat situație de urgență din cauza imposibilității colectării deșeurilor menajere, apoi au atribuit prin ”negociere fără anunț de participare” firmei Supercom SA operarea și administrarea Centrului Integrat de Gestionare a Deșeurilor Bârcea Mare, un cadou de 23.485.046 de lei.

Amplasarea zonelor de management integrat al deseurilor Judetul Hunedoara

Cum situația de urgență s-a oprit odată cu demararea administrării CMID, Consiliul Județean Hunedoara trebuia să organizeze, conform contractului de finanțare a proiectul Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor (proiect prin care s-au cheltuit 173 de milioane de lei, aproximativ 40 de milioane de euro) o licitație pentru atribuirea operării CMID realizat prin proiect.

Numai că alta a fost dorința președintelui Mircea Bobora și CJ Hunedoara efectiv îi prelungește contractul de operare, fără nicio procedură minimală de licitație, deși prin proiect se angajase să facă licitație europeană pentru operarea CMID.

De ce spunem că a primit cadou acest contract? Pentru că oficialii CJ Hunedoara au fost extrem de atenți ca Supercom SA să primească bani mulți, cât se poate de mulți dar și să nu plătească obligațiile față de CJ Hunedoara, indiferent de natura acestora.

Dacă mai spunem că Supercom SA are o cifră de afaceri 183.883.752 de lei și un profit de peste 3 milioane de lei iar cel care îi favorizează direct, Mircea Bobora și familia sa, doi copii care sunt ba bugetari, ba șomeri, avere care este extrem de mare și pe care am prezentat-o într-un alt articol, insistând că s-ar impune o verificare din partea Comisiei pentru Averi a Curții de Apel, probabil că s-ar justifica înțelegerea și toleranța față de această firmă la CJ Hunedoara.

Și credem că extrem de relevante sunt vorbele Georgetei Barabaș, directoarea Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara: ”Operatorii au primit o structură construită cu bani europeni pentru hunedoreni… iar operatorul care a venit în zonă (Supercom SA n.r.) tratează ca și cum ar fi fost investiția lui și acum trebuie să scoată profit!”.

Iar când pentru profitul firmei cu pricina trag și demnitarii Consiliului Județean, ce ar mai fi de spus…

Au greșit… de două ori!

Din păcate pentru „famiglia” Supercom-CJ Hunedoara, în ecuație apare și un al treilea personaj, inspectorii Curții de Conturi care, se pare, că nu prea înțeleg interesul mare pentru profitul firmei și lipsa de interes pentru banul public al hunedorenilor.
Astfel, după un control din 2018 al Curții de Conturi s-a descoperit că, ”din greșeală” CJ Hunedoara nu a obligat operatorul la constituirea fondului pentru închidere și urmărirea post închidere a proiectului cu finanțare europeană scutind Supercom și ADI de cheltuirea a 1,5 milioane de lei.

A venit și a doua ”greșeală” din partea demnitarilor de la CJ Hunedoara care ”au uitat”, de asemenea, să factureze și să încaseze puțin peste 2,4 milioane de lei de la Supercom SA, sumă care reprezintă, conform contractului din proiect, chiria pentru spațiul de la Bârcea Mare. Cu alte cuvinte le-a și dat CMID pe gratis și fără concurență reală, i-a ”uitat” și de la plata chiriei!

Doar că greșelile demnitarilor CJ Hunedoara nu se opresc aici, ceea ce ne arată cât mai clar că aceștia au un interes direct în favorizarea acestei societăți, la ale cărei conturi se pare că sunt foarte atenți.
Tot inspectorii Curții de Conturi au descoperit că ”UATJ Hunedoara nu a stabilit și încasat redevența pentru zona de operare 4 Petroșani, aferentă contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare, diminuându-se astfel veniturile bugetului cu suma de 3.530.000” lei. Ei, și cine credeți că operează Zona 4 Petroșani? Supercom SA!

Dublă taxare

După ce s-a remarcat la București că a reușit să perceapă 3 milioane de euro ”taxă de așteptare” de la Primăria Sectorului 2, adică un contract pentru care se încasa aproximativ 30.000 de euro pe zi pentru deszăpezire, chiar dacă nu a nins, Supercom SA s-a gândit să facă tot așa, din pix, bani și la Hunedoara.

Doar că la Hunedoara a fost și mai simplu: a facturat de două ori aceleași servicii, puțin alambicate, suficient cât populația din Hunedoara să nu înțeleagă prea bine de ce plătește.

Supercom încasa de la parteneri o cantitate de peste 400 de tone de gunoi în luna decembrie 2018. Pentru fiecare tonă, Supercom lua de la partener suma de 58,94 lei.

Ilie Ciuclea, patronul Supercom SA

În schimb, atunci când trebuia să plătească ”chiria” pentru concesionarea gropii de gunoi de la Bârcea Mare, groapă făcută de CJ Hunedoara cu fonduri europene, Supercom raporta cantitatea de aproape 273 de tone de gunoi. Pentru fiecare tonă de gunoi intrată la Centrul de Management Integrat al Deseurilor Bârcea Mare, Supercom trebuie să achite la Consiliul Județean o chirie de 27,04 lei, conform contractului aprobat prin HCJ Hunedoara nr 92/2017.

Și hopa: din evidențe lipseau 142 de tone de gunoi pe care Supercom încasa bani de la parteneri, dar nu plătea chiria la CJ. Chirie pe care nu a plătit-o nici azi și pentru care se judecă cu CJ Hunedoara. Dar, asupra acestui proces, vom reveni în articole următoare.

Reprezentanții Supercom SA din Hunedoara au comentat pentru presă aceste raportări duble ca pe niște greșeli care sunt sau vor fi remediate așa încât ”banii publici să nu se piardă”. Dar, probabil, să se canalizeze spre buzunarele lui Ciuclea & Co. Conducerea CJ nu le-a transmis jurnaliștilor dacă au sesizat organele de anchetă în legătură cu aceste greșeli sau dacă aceste greșeli au fost corectate cu recuperarea banilor de la Supercom. De fapt, pentru conducerea CJ Hunedoara, acest subiect este unul tabu, Supercom în sine este un subiect pe care-l evită cu grație!

Din nou situație de urgență

Numai că, tocmai când Supercom făcea mai bine bani cu ghiotura și se pregătește să-și înlăture toată concurența de pe piața din Hunedoara, tot Agenția pentru Protecția Mediului vine și răsucește cuțitul în rană: Hunedoara ar putea rămâne fără servicii de salubrizare. Și tot directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaș, explică de ce: ”pentru că sunt multe neconformități vom transmite somații de suspendare a autorizațiilor, atât la colectori cât și la cei de la depozit”.

Ceea ce pentru Supercom poate că n-ar fi o problemă prea mare, căci a mai colectat fără acte în regulă și prin București, făcând atunci deliciul presei. Cert este că APM a studiat contractul de operare și a urmărit prevederile de acolo, prevederi care au ca obiectiv salubrizarea și gestionarea eficientă și ecologică a deșeurilor, nu profitul Supercom SA: ”Deci, în primul rând trebuie să faci curat, să gestionezi deșeurile, asta e grija principală! Nu profitul tău…” subliniază Barabaș.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentPoliticienii din Alba sub presiunea Hava
Articolul următorPonta își amintește cu nostalgie cum a dublat alocațiile acum cinci ani
Jurnalist de investigații din Banat, a avut numeroase colaborări atât cu presa locală, cât și cu cea centrală, dar și activități în mediul ONG. Corespondent Realitatea TV, autor a numeroase anchete în Adevărul, a semnat și pentru Express de Banat sau Puterea. Este jurnalist de investigații la Ziarul de Investigații și PressHub.