Control judiciar în cazul achizițiilor frauduloase de locuințe de stat

DNA a dispus măsuri preventive pentru 17 persoane

Reținere de 24 de ore pentru opt inculpați, acuzați de constituirea unui grup infracțional, cumpărare de influență, trafic de influență, dare de mită și fals, respectiv control judiciar față de alte 9 persoane, într-un caz privind modalitatea de dobândire frauduloasă, din fondul locativ de stat, a 45 de locuițe situate în zone centrale ale Capitalei, se arată într-un comunicat al DNA.

Pe numele a trei persoane suspecte s-a dispus deja urmărirea penală. Belivacă Victoria și Vraicu Alexandrina Laurenția, angajate în cadrul SC TITAN AL SA (fostul ICRAL) pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită, respectiv Dima Ludmila, notar public, pentru săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență (săvârșite în forma autoratului și a complicității).

Potrivit procurorilor DNA, „în perioada 2018 – 2020, cinci inculpați ar fi constituit un grup infracțional la care ulterior ar fi aderat și alte persoane și care avea ca unic scop obținerea pe nedrept de imobile din fondul locativ de stat sau imobile ale unor proprietari fără moștenitori, aflate pe raza municipiului București și care, în mod normal, ar fi intrat în proprietatea statului.

Ca modalitate de comitere a infracțiunilor, inculpații ar fi identificat imobile nelocuite, nerevendicate ori care se aflau în proprietatea privată a statului, a primăriei municipiului București sau a primăriilor de sector, iar pentru dobândirea nelegală a acestora ar fi întocmit documente false, respectiv contracte de închiriere, contracte de vânzare-cumpărare, procese-verbale de predare-primire locuință, în numele AFI (Administrația Fondului Imobiliar) și al unui notar public”, au transmis procurorii.

Mită între 3.000 și 210.000 de euro

Doritorii puteau intra în posesia acestor locuințe în schimbul unor sume importante de bani. Inculpații ar fi pretins și primit, „în funcție de numărul contractelor încheiate, sume de bani cuprinse între 3.000 euro și 210.000 euro (pentru mai multe contracte).” Totodată, grupul infracțional era unul foarte bine pus la punct, „fiecare membru avea un rol bine stabilit, spre exemplu unul dintre inculpați trebuia să procure cheile de acces de la imobile, să țină legătura cu beneficiarii, să fie împuternicit de aceștia să depună și să ridice documente la/de la diverse instituții, să încaseze de la aceștia sumele de bani pretinse și să pătrundă abuziv în imobile pentru a le ocupa”, se mai arată în rechizitoriul DNA.

De altfel, una dintre persoanele beneficare a acestor locuințe a fost chiar suspecta Ludmila Dima, notar public. Aceasta ar fi dobândit pentru sine și pentru altul, contra unor sume de bani cuprinse între 10.000 euro – 12.000 euro, un număr de 6 locuințe.

În 21 mai 2021, șapte dintre inculpații reținuți urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Administrației Fondului Imobiliar sub lupa DNA

Articolul precedentPrima zi de pace, prin ochii unui român din Israel
Articolul următorMarea Britanie instituie „poliția vacanțelor”