MAE, îngrijorat de situația românilor din Franța

Reacția a venit după ce un șofer român de tir a fost ucis într-o parcare

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, informații cu privire la cazul românului ucis într-o parcare din Franța. Potrivit MAE, „încă de la momentul notificării decesului cetățeanului român pe teritoriul Republicii Franceze, Ambasada României la Paris a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la circumstanțele producerii acestui incident”.

De altfel,  Ambasada României la Paris a avut discuții cu reprezentanții statului francez. „Ambasada României la Paris a sesizat acest caz, prin demersuri punctuale la nivelul Ministerului de Interne și Ministerului Afacerilor Externe, pentru a exprima îngrijorarea și preocuparea față de deteriorarea situației de securitate din zonele utilizate de transportatorii profesioniști pentru repaos. În acest context, a fost avansată inclusiv sugestia de a fi avute în vedere eventuale măsuri de siguranță publică în astfel de zone, astfel încât, pe viitor, asemenea incidente să fie prevenite”, se arată în comunicatul de presă.

Totodată, Ambasada României la Paris a efectuat demersuri pentru identificarea și notificarea familiei persoanei decedate și este în contact cu familia. Tot urmare a demersurilor Ambasadei, autoritățile judiciare franceze și-au dat acordul pentru preluarea trupului neînsuflețit în vederea repatrierii în cursul săptămânii viitoare.

MAE precizează că Ambasada României la Paris va menține dialogul cu familia persoanei decedate și cu autoritățile franceze, fiind pregătită să acorde asistență consulară specifică, inclusiv pentru îndeplinirea formalităților legate de repatrierea trupului neînsuflețit al persoanei decedate și eliberarea certificatului de deces.

Cazul românului, în Parlamentul European

Mihai Spătaru, de 38 de ani, a fost ucis în noaptea de sâmbătă spre duminică pe o autostradă din Franţa, de hoţii pe care i-a surprins că-i prădau marfa. Soţia acestuia a fost martoră, dar nu a apucat să intervină, atacatorul făcându-se nevăzut.

Mihai Spătaru

Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a cerut autorităţilor franceze să clarifice mai multe aspecte legate de moartea românului, dar şi Comisiei Europene să lămurească public problemele legate de parcările pentru camioane din Uniune.

„Am interpelat Comisia Europeană, autorităţile franceze şi Consulatul român cu privire la cazul şoferului român care a fost ucis cu o sabie într-o parcare din Franţa, după ce-a surprins un hoţ. Odată cu adoptarea Pachetului de Mobilitate, Uniunea Europeană s-a angajat să garanteze parcări certificate şi sigure în care şoferii de camioane să-şi petreacă timpul de odihnă. Astfel de zone ar trebui să ofere un nivel minim de servicii şi sisteme de securitate în caz de urgenţă”, a scris Gheorghe, pe pagina sa de socializare.

Rareș Bogdan promite să se certe în Comisia Europeană pentru situația de la vama Greciei. „România trebuie să stea în Primul RÂND în Europa”

Articolul precedentUn site plin de știri PAUR a cerut licență pentru un post TV
Articolul următorPonta a rămas fără Pro România