Foto: Facebook

Activistul de mediu Mihai Goțiu, membru USR PLUS are o explicație legată de demisia bruscă a secretarului de stat Gelu Puiu (PNL), imediat după apariția reportajului Recorder referitor la înlocuirea șefilor din direcțiile silvice. Gelu Puiu, deși a asigurat reporterii că nu a fost implicat în niciun fel de șantaj politic, a părăsit postul la scurt timp și aparent, în viziunea unora, totul s-a rezolvat.

Mihai Goțiu subliniază însă că nu este vorba despre onoare sau „principii”, ci a fost doar teama de un nou scandal în care să fie implicat cineva sus pus din PNL. Acesta explică și de ce de fapt „gestul” fostului secretar de stat liberal nu înseamnă mai nimic.

Din ceea ce explică Goțiu, în continuare sunt suficiente „pile și relații” sus puse în PNL, cu exemple concrete: fostul ministru Costel Alexe, încă neclintit de pe actuala funcție de președinte al Consiliului Județean Iași, sau fiica partenerei de viață a fostului ministru Marcel Vela, instalată vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

De dimineață, ”Recorder” a făcut publice înregistrările în care Gelu Puiu (secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, responsabil cu soarta pădurilor României începând cu decembrie 2019) e dat de gol. Omul vorbește și se laudă, fără probleme, despre cum a schimbat jumătate dintre șefii direcțiilor silvice județene din țară prin amenințări cu controale și șantaj și îi dă raportul fostului ministru al Mediului – da, deja ”celebrul” Costel Alexe, cel cu tablă pe casă – despre cum a rezolvat politic problema directorului din Sălaj.

Câteva ore mai târziu, prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat că Gelu Puiu și-a dat demisia. Mă rog, a fost demisionat. La cât de senin minte și neagă realitatea în reportajul ”Recorder”, nu-mi fac iluzii că, brusc, l-au lovit onoarea și principiile pe Gelu Puiu și și-a prezentat demisia din propria inițiativă. La fel cum nu cred că ”s-a găsit”, peste noapte, principii la PNL.

Pur și simplu, dezvăluirile ”Recorder” au picat cum nu se poate mai prost pentru Gelu Puiu, PNL, dar și pentru Mafia Pădurilor, într-un moment delicat al Guvernării, generat de demiterea lui Vlad Voiculescu, în care, pur și simplu, daunele de imagine ar fi fost prea mari pentru a-l putea ține în funcție și la butoane.

Pentru că, dacă ar fi fost vorba de principii, Gelu Puiu ar fi trebuit să părăsească șefia din Minister încă de anul trecut, schimbarea politică a șefilor de direcții silvice și modul în care s-a întâmplat acest lucru, fiind cunoscut și la nivelul publicului larg, și oficial. Sunt cel puțin două situații în care am făcut publice aceste manevre și le-am adus la cunoștința Guvernului Orban prin interpelări oficiale.

Dacă ar fi fost vorba de principii, Costel Alexe n-ar mai fi avut susținerea politică a PNL în fruntea Consiliului Județean Iași, încă din momentul acuzațiilor din dosarul de la DNA, cel cu tabla pentru casă. Și dacă ar fi vorba de principii, Costel Alexe ar trebui să rămână fără sprijin politic măcar de azi, pentru că, în ancheta ”Recorder”, se vede clar că Gelu Puiu tocmai lui Alexe îi dă raportul despre cum își duce la îndeplinire misiunea primită de la partid.

Dacă ar fi vorba de principii, domnul prim-ministru Florin Cîțu n-ar fi semnat numirea în funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) a Andrei Pleșa, fiica partenerei de viață a lui Marcel Vela, mamă cu afaceri în zona proiectelor distructive de… arii protejate. Pe principii, Florin Cîțu ar putea asculta măcar de cei aproape 10.000 de cetățeni care i-au cerut s-o revoce pe Andra Pleșa, prin petiția Declic. Și, pe principii, Adi Croitoru n-ar fi primit sprijinul PNL pentru a-și continua mandatul devastator, primit de la Viorica Dăncilă, în fruntea ANANP.

În fine, dacă ar fi vorba de principii, pe lângă retragerea sprijinului politic pentru Costel Alexe și revocarea ”fiicei” de la Arii Protejate, în locul lui Gelu Puiu, secretar de stat pentru păduri la Ministerul Mediului, nu va fi numit Mihai Gășpărel, ”crescut” șef la Garda Forestieră Suceava de PSD, dar susținut în ultimii ani, pe față, de același ”mai mare” al județului și pădurilor județului Suceava, pe nume Gheorghe Flutur. Hai să vedem: cine pariază pe Gășpărel?
PS: Sper că printre cei peste 100.000 de oameni care au văzut, până acum, înregistrările făcute publice de ”Recorder””, se numără și procurori DNA
”, scria aseară Mihai Goțiu.

Articolul precedent„Spre un milion de români” s-ar fi întors în România, din cauza pandemiei
Articolul următorGeorge Simion își mărește echipa: doi foști membri USR s-au înscris în partidul său