Florin Cîțu, „la menghină”. Aparent, în urma ședinței de ieri, care a acționat pe post de „consiliere maritală” a celor două partide, USR PLUS și PNL au bătut palma în direcția continuării coaliției de guvernare, pusă la mare încercare zilele acestea, în urma demiterii ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Dacă într-o primă instanță, cei de la USR PLUS cereau „cap tăiat” la schimb, în persoana premierului Florin Cîțu, ulterior aveau să înmoaie tonul, dând impresia că sunt, într-o oarecare măsură, dispuși să ascundă ghilotina pregătită premierului. Ședința s-a terminat, Florin Cîțu a rămas „pe poziție”, însă doar cu numele, întrucât potrivit noului acord, acesta nu va mai putea să-și exercite funcția ca până acum. Mai exact, dacă va mai considera, vreodată, că un anumit ministru aparținând altui partid al coaliției va trebui să fie demis, va trebui, în prealabil, să obțină veto-ul partidului din care acel ministru face parte, însă și a vicepremierilor care vor trebui consultați, la rândul lor.

Florin Cîțu, obligat să-i dea socoteală lui Dan Barna. O țară și trei premieri

Și cum Dan Barna (copreședintele USR PLUS) este unul dintre cei doi vicepremieri, rezultă faptul că deciziile viitoare ale lui Florin Cîțu vor trebui să treacă și prin filtrul acestuia. „Agenda guvernului și procesul de prioritizare al actelor normative vor fi decise de prim-ministru împreună cu vicepremierii, în ședință săptămânală ulterioară ședinței pregătitoare de guvern organizată de SGG. Agenda ședinței de guvern va fi agreată la acest nivel și ulterior transmisă ministerelor și în spațiul public”, se arată în document.

Ceea ce, pe scurt, înseamnă că Florin Cîțu s-ar putea confrunta cu refuzuri ale partenerilor, în cazul în care va mai lua decizii de unul singur.

Ce se va întâmpla dacă premierul alege să ignore noile „prevederi”?

Din punct de vedere constituțional, absolut nimic, desigur. Potrivit Consituției, premierul României are dreptul legal de a demite un ministru, dacă acesta nu se dovedește a fi eficient. Cu toate astea, dacă Florin Cîțu va continua să ia decizii fără să-i consulte pe Dan Barna și pe Kelemen Hunor, în mod sigur acest lucru ar putea duce la noi conflicte în interiorul coaliției, ceea ce, ar putea să însemne ori remanierea premierului ori, în caz contrar, destrămarea coaliției de guvernare.

Coaliția, act adițional la „Acordul de Guvernare”

„Performanța ministerială este evaluată periodic având ca reper programul de guvernare votat de Parlament și deciziile de parcurs, ulterioare, ale Coaliției de guvernare, iar performanța guvernului va fi evaluată periodic în cadrul Coaliției de guvernare”, se arată în același document.

Articolul precedentInstanța a decis: polițistul suspectat că l-a omorât pe George Floyd este vinovat!
Articolul următorVideo: 40 de vagoane încărcate cu lemn părăsesc România
Iulia KELT
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.