Video: 40 de vagoane încărcate cu lemn părăsesc România

Clipul cu trenul care transportă lemn a devenit subiect de controverse în mediul online

Rămânem fără pădure, fără copaci și avem dovada filmată: 40 de vagoane încărcate ochi cu lemn de calitate superioară se îndreaptă spre o destinație necunoscută.

Cel mai probabil, sunt ”exportate” spre orice altă țară, mai puțin a noastră. Sau, cel puțin asta vrea autorul materialului să ne facă să credem.

Un videoclip postat de un utilizator pe contul personal de Facebook a devenit viral, stârnind proteste în rândul internauților.

Cristian Felecan a postat pe contul de socializare un clip de două minute și 40 de secunde.

Vagoanele, încărcate la dungă cu lemn, au fost numărate în timp ce treceau pe sub ochii lui.

Videoclipul a fost îndelung comentat de utilizatorii de Facebook care au acuzat foarte dur clasa politică din România.

Unde pleacă atâta lemn?

Acum filmez, vine un tren plin de lemne. Oare unde pleacă zi de zi atâta lemn? Filmăm și punem pe Youtube, acolo. De-abia trage vagoanele. Uite, lemnele. Uite, până unde e coada. Uită-te, că nu se vede unde se termină. Nu i se vede capătul. Chiar nu se vede capătul”.

Uite ce frumos. Pădurea României pleacă. Tu vezi că tot nu se vede capătul? Uită-te, butucii sunt unul și unul. Nu le este rușine? Asta însemnă că România ne iubește…Cred că sunt pe puțin 50 de vagoane”, a afirmat, cu ironie, unul dintre cei care filmează traseul trenului încărcat cu lemne.

Autorii videoclipului au început să numere vagoanele încărcate și trase cu ajutorul a două locomotive.

Se întâmplă zilnic. Și ieri, și alaltăieri, și în fiecare zi. Sunt 40 de vagoane pline cu lemn de cea mai bună calitate. Oare cât costă tot lemnul ăsta?”, se întreabă unul dintre bărbații care a filmat trenul încărcat cu lemn.

Răspunsul Romsilva: fake news

Romsilva a ținut să transmită după câteva zile: ”stop fake news, stop dezinformării”.

Un video cu un tren care transportă bușteni a devenit viral zilele acestea în mediul online. Autorul filmării se lamentează cum ”pleacă pădurea României”, iar acest video FAKE NEWS a fost distribuit de mii de ori, folosit de pagini anonime specializate în fake news și manipulare”, au explicat reprezentanții instituției.

Realitatea în cazul vagoanelor pline cu lemn

În realitate, lemnul transportat era, de fapt, importat din Republica Cehă, nicidecum exportat din pădurile României. Mai mult de atât, Romsilva a prezentat și documentele vamale ale încărcăturii.

Conform actelor, transportul a fost efectuat de o firmă specializată din Slovacia, așa cum, de altfel, se putea vedea și pe vagoane la o atentă analiză, precizează fanatik.ro.

Mai mult, lemnul era asigurat prin chingi, o metodă care nu este folosită de transportatorii români și a fost importat de o firmă din România, urmând ca acesta să fie prelucrat într-o fabrică din țara noastră, a mai arătat sursa citată.

Articolul precedentCîțu, sub presiunea noului acord. Obligat de coaliție să se transforme într-un „jucător de echipă”
Articolul următorSenatorii l-au dat pe Bodog pe mâna DNA
Jurnalist full-time / Pesimist part-time