Coaliția de guvernare – PNL, USR PLUS şi UDMR – a convenit marţi seară asupra unui act adiţional la Acordul de guvernare care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţie şi a premierului. Propunerea pentru portofoliul Sănătății va fi făcută abia miercuri, a anunțat premierul Cîțu.

„Coaliția funcționează pe principiul solidarității și colegialității. Responsabilitatea politică se asumă împreună, participarea la decizia tuturor membrilor coaliției și a premierului. Deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formațiunilor din coaliție.

În aplicarea principiilor de mai sus, premierul și membrii Guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor Guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate.

Dat fiind că primul-ministru este învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a primului ministru privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă  a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare subiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție”, se specifică, printre altele, în noul acord, potrivit unui document prezentat de Antena3.

„Și-au făcut iluzii, suntem o coaliţie bazată de încredere”

Liderii coaliției șiau exprimat opinia, cu privire la actul adițional, mai mult, Orban a ținut să precizeze că această coaliție este una „bazată pe încredere”, în ciuda tensiunilor din ultima săptămână. „După două zile de discuţii serioase pe care le-am purtat, am convenit să semnăm o completare la acordul de coaliţie, care să aducă proceduri şi puncte de vedere care să ducă la creşterea încrederii între parteneri, la îmbunătăţirea mecanismelor de funcţionare a coaliţiei. Formaţiunile politice sunt conştiente de responsabilitatea pe care o au de a asigura buna guvernare a României. Cei care au pariat pe faptul că nu ne vom înţelege şi-au făcut iluzii, suntem o coaliţie bazată de încredere, pe solidaritate”, a spus Ludovic Orban, președintele PNL.

„Coaliția PNL – USR PLUS – UDMR a depășit astăzi o situație delicată”, a completat Dan Barna, copreședintele USR PLUS.

Propunerea ministrului Sănătății, abia miercuri

În ceea ce privește desemnarea unui ministru pentru portofoliul Sănătății, ce le revine celor de la PLUS, dar care în acest moment este condus interimar chiar de premier, sunt vehiculate mai multe nume.  Printre acestea se numără cel al Ioanei Mihăilă (susținută de cei de la PLUS), dar și al lui Adrian Wiener (USR). După ce mai multe zile la rând a declarat că ar putea fi din nou propus la Sănătate, Voiculescu ia în calcul inclusiv să revină pe o funcție de consilier onorific. Propunerea pentru ministrul Sănătății urmează să fie făcută miercuri. „De mâine vom avea un ministru al sănătății care va avea susținerea mea și a cabinetului pe care îl conduc”, a spus premierul Florin Cîțu.

Liderii Coaliției au refuzat să răspundă la