Senatorul independent (ex PAUR) Diana Șoșoacă „raportată” de către Comisia Juridică, pentru comportment neadecvat unui demnitar, a fost găsită „vinovată” pentru trei abateri de la deontologia parlamentară care sunt identificate în Regulamentul Senatului, în Codul de conduită al parlamentarilor, precum şi în Legea Statutului deputaţilor şi senatorilor, potrivit raportului Comisiei Juridice.
Totodată, în sesizarea semnată de senatorii PNL se arăta că senatorul, exclus din PAUR, „încalcă măsurile sanitare, nu poartă mască de protecţie în sala de plen a Senatului, dând în permanenţă dovadă de iresponsabilitate”. De altfel, Diana Șoșoacă este cunoscută ca o militantă împotriva a tot ceea ce ține de pandemie (pe care nu vrea să o recunoască, de nenumărate ori a precizat în cadrul protestelor anti-mască că este doar o invenție), de măști și restricții de circulație.
Reacția Dianei Șoșoacă nu a întârziat să apară. Potrivit Digi24, aceasta se consideră discriminată pe „criterii de religie și etnie” și cere sprijin internațional. „Vă învederez că a devenit o obișnuință în Senatul României ca subsemnata să fiu supusa discriminării, hărțuirii, jignirii și acuzațiilor nefondate, doar pentru că emit opinii cu care partidele din coaliția de guvernare nu sunt de acord. În acest context vă anunț că voi sesiza pe lângă instituțiile Statului Român, inclusiv instituțiile internaționale cu prerogative în apărarea drepturilor omului, mai ales cu privire la discriminarea subsemnatei pe criterii de religie și etnie, cu privire la exprimarea unor opinii de specialitate juridică, având în vedere că subsemnata sunt de profesie avocat, dar și cu privire la declarațiile politice pentru care niciun om politic nu poate răspunde în niciun mod, încălcarea dreptului la liberă exprimare și libertatea de opinie”, a transmis senatorul Diana Șoșoacă, citat de Digi24. Totodată, aceasta se consideră o victimă a linșajului, motiv pentru care va solicita sprijin internațional.
Audierile, scandal cu Scântei
Săptămâna trecută, Diana Șoșoacă a făcut circ, chiar la intrarea în sala unde urma să fie audiată. Întreaga scenă, desprinsă parcă dintr-un alt film, nedemn pentru o persoană publică, a pornit după ce președintele comisiei, Iulia Scântei i-a cerut Dianei Șoșoacă să poarte o mască de protecție conformă, nu cea transparentă cu care mai toți membrii PAUR se afișează în public (de voie, de nevoie). De altfel, chiar refuzul de a purta mască de protecție conformă este unul dintre motivele pentru care Șoșoacă va fi sancționată.
Diana Șoșoacă, „susținută” de popor
Pentru susținerea senatorului, ridicat din rândurile Rețelei Profesioniștilor „Renaștem”, a fost creată o petiție online, semnată deja de peste 10 mii de oameni (în platformă, dar și pe Facebook), care se arată „îngrijorați de curentul de opinie creat, în mod artificial”, prin care se încearcă suspendarea Dianei Șoșoacă din Senat. Potrivit descrierii petiției, „Diana Iovanovici Șoșoacă este om politic în sensul străvechi al cuvântului, acela de „om al cetății” și, chiar atunci când greșește, prin excesivitate de limbaj, ea reprezintă „vocea care sparge geamurile”, strigătul de disperare al celor ignorați de toate partidele succedate la guvernare în nultimii 30 de ani. Și orice strigăt este disonant și supărător prin natura lui”.
Comisia juridică a Senatului a decis: Șoșoacă a încălcat deontologia parlamentară