Monumentul istoric, Pasarela Regală din stațiunea Mamaia ar putea fi reabilitată și pusă în valoare, după ce Ministerul Economiei și-a expimat acordul privind transferul dreptului de administrare spre Ministerul Culturii, cel mai în măsură de a realiza acest lucru. Anunțul acestui tranfer a fost făcut deputatul Bogdan Bola (fost director al Apelor Române Dobrogea Litoral), relatează Ziua de Constanța.
Potrivit deputatului, acesta a dus „lupte seculare”, de la preluarea mandatului, pentru realizarea acestui transfer în favoarea Ministerului Culturii. „Această măsură este vitală, deoarece doar Cultura poate accesa fondurile necesare pentru reabilitare și au specialiștii capabili să salveze acest monument istoric. În așteptarea preluării de către Ministerul Culturii, Administrația Națională „Apele Române“ prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, pentru a proteja structura extrem de firavă a monumentului, a decis acoperirea cu nisip a monumentului, eliminând astfel expunerea sa directă la forțele naturii – mediul sărat al mării, vânturile și valurile puternice, etc. Altă soluție nu exista la acel moment, cu toate că încă de anul trecut, în calitate de director al #ABADL, anunțasem ministerele de situația creată pe litoralul nostru”, a anunțat Bogdan Bola, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, acordul dat de Ministerul Economiei este „doar un prim pas”, ministerul urmând să întreprindă „demersurile legale în acest scop”, cel de a transfera dreptul de administrare către Ministerul Culturii. „Însă nu ne mai permitem să așteptăm iarăși luni de zile pentru ca un ministru să se aplece și asupra problemelor noastre și să transmită niște simple documente. Voi continua să depun toate diligențele necesare pentru a urgenta acest proces, chiar și cu riscul de a-mi atrage anumite antipatii…”, a concluzionat deputatul Bola.
Mamaia, înnoită cu 53 de hectare de plajă
Înnisipat pentru conservare
Constructorii olandezi care lărgesc plaja au anunțat, încă de la începutul anului, că se va ajunge la situația ca acest monumet istoric să fie îngropat în nisip, aceștia neputând opri acțiunea până la momentul în care se clarifica statutul Pasarelei Regale, potrivit Știrilor ProTv. Pasarela din Mamaia face parte din Ansamblul Cazinoului din stațiune și a fost proiectată în 1935, de Regele Carol I, în stil modernist, cu elemente mediteraneene. În perioada monarhiei, pasarela era una dintre principalele atracții de pe litoralul românesc. Imediat după Revoluție, pasarela nu a mai beneficiat de lucrări de recondiționare și a devenit pericol public. Bucăți mari din ea s-au prăbușit în mare, iar accesul turiștilor fost interzis.
DNA face precizări cu privire la extinderea plajelor de pe litoralul Mării Negre