Sursa: Facebook

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Petre Daea asigură că face eforturi pentru ca România să obțină de la Comisia Europeană compensații mai mari pentru fermierii care au avut de pierdut în urma războiului din Ucraina, în condițiile în care abilitățile sale de negociere la acest capitol au și fost criticate recent.

Potrivit declarațiilor făcute de Daea la B1 TV, nu doar România a fost nedreptățită, ci mai multe state din Uniunea Europeană, cu accent pe faptul că din start suma prevăzută per total, 56 de milioane de euro, care „trebuia să fie repartizată la șase state”, este „insuficientă pentru nevoile fermierilor noștri”.

Chiar săptămâna trecută europarlamentarul Dan Ștefan Motreanu, prim-vicepreşedintele PNL, arăta că fermierii români afectaţi de importurile de grâne din Ucraina vor primi cea mai mică sumă drept compensație și considera că „toată responsabilitatea pentru modul în care s-au purtat negocierile revine Ministerului Agriculturii”. Însă, în ciuda acestor acuzații, Daea a asigurat că a făcut tot ce a putut pentru a obține o sumă corectă.

Tot timpul sunt la colțul muncii și sunt la colțul muncii pentru țară și pentru fermieri. Sunt la colțul muncii din 26 septembrie, când am fost primul ministru din Consiliul de Miniștri al Uniunii Europene când am discutat direct cu comisarul pe probleme de agricultură nevoia de a activa rezerva de criză pentru a ajuta fermierii români, știindu-se de implicațiile pe care le are importul de cereale în România, afectând acești fermieri, pe care i-am respectat și i-am reprezentat cu cinste tot timpul și peste tot.

Urmare a acestei intervenții pe care am avut-o atunci, iată că s-a declanșat acest sprijin de rezervă de criză. Din nefericire, această rezervă este foarte mică, insuficientă pentru nevoile fermierilor noștri. Este doar de 56 de milioane de euro. Această sumă trebuia să fie repartizată la șase state. (…)

Am convenit să regândim formula de calcul în așa fel încât ea să fie în consonanță cu nevoile țării. (…) Am acum răspunsul comisarului că vom regândi formula și așteptăm ca, împreună cu experții României, cei de la Comisia Europeană să facă din nou calcule, pe care le considerăm noi necesare în acest moment. Într-un cuvânt, așteptăm, decizia nu este luată.

Când ajung în țară, voi face o conferință de presă pentru a prezenta detaliile necesare în așa fel încât să informez corect opinia publică și pe fermierii români”, a spus ministrul Daea pentru sursa citată.

Articolul precedentUdrea, după ce ÎCCJ i-a respins contestația la executare: „Mă voi lupta în continuare pentru dreptate și lege, pentru copilul meu, dar și pentru copiii lui Rudel Obreja”
Articolul următorStolojan, despre o coaliție PNL-PSD la alegeri: „De ce avem nevoie de treaba asta și nu revenim la un partid unic în România?”