Sursa foto: Facebook/ Janes Jansa

După vizita pe care a făcut-o în capitala Ucrainei, premierul Sloveniei Janez Jansa a anunțat revenirea diplomaților în Kiev.

Oficialul a precizat, într-o postare pe contul său de Twitter, că Ucraina are nevoie de sprijin diplomatic, motiv pentru care a decis retrimiterea corpului diplomatilor în Kiev.

„Acţionăm să convingem #UE să facă acelaşi lucru”, a scris premierul Sloveniei.

Întoarcerea diplomaților în Kiev a fost criticată

Reamintim că în urmă cu o săptămână, premierul Sloveniei, împreună cu omologii săi din Polonia și Cehia, au călătorit la Kiev pentru a discuta despre conflictul ruso-ucrainean.

Aceștia s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodomir Zelenski și premierul Denis Șmîhal, pentru a-și arăta solidaritatea față de poporul ucrainean după invazia rusească din 24 februarie.

Vineri, în orașul Lvov, unde majoritatea țărilor și-au mutat ambasada, s-au auzit mai multe explozii, la granița cu Polonia. Principala țintă a armatei rusești a fost aeroportul din Lvov.

De asemenea, la trei zile de la izbucnirea conflictului dintre Rusia și Ucraina, România a decis de a suspenda activitatea ambasadei de la Kiev. Mai mult, Ministerul Afacerilor Externe a reușit cu succes repatrierea în țară a personalului Ambasadei României în Ucraina.

„Activitatea Ambasadei României la Kiev a fost suspendată. În egală măsură, activitatea Consulatului General de la Odesa continuă să fie suspendată, personalul acestui oficiu consular fiind de asemenea repatriat în siguranță la o data anterioară”, a precizat MAE pe 27 februarie.

Totodată, din cauza deteriorării grave a situației de securitate din Ucraina, MAE a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina la nivel maxim- „Părăsiți imediat țara.”

În primele zile ale războiului, majoritatea statelor europene au decis mutarea ambasadelor în Liov, un oraș din vestul Ucrainei. Slovenia este prima țară care decide revenirea diplomaților în Kiev, oraș bombardat de trei săptămâni de armata rusească.

Ieri, ambasadorul Chinei în Statele Unite a precizat că țara sa nu va sprijini armata rusească cu arme și muniții pentru a-și continua războiul împotriva Ucrainei. Oficialul chinez a dat de înțeles că Beijingul „va face totul pentru a descalada criza.”

Citește și articolul: Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, la Ierusalim. Zelenski: „Acesta este locul potrivit”

Articolul precedentJoe Biden vine în Europa. Președintele american, față în față cu liderii europeni
Articolul următorFirea: „Stopăm creșterile explozive de prețuri”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.