Foto: Impact.ro
Foto: Impact.ro

Rusia amenință că rupe relațiile cu Statele Unite, după ce președintele american Joe Biden l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin „criminal de război” și „dictator criminal”.

Ministerul rus de Externe l-a convocat luni pe ambasadorul SUA la Moscova, căruia i-a înmânat o notă de protest față de declarațiile „inacceptabile” ale lu Joe Biden. Rusia a informat SUA că legăturile dintre cele două țări sunt pe punctul de a fi rupte.

„Astfel de declarații ale președintelui american, nedemne de un om de stat de un rang atât de înalt, duc relațiile ruso-americane în pragul rupturii”, se precizează într-un comunicat al ministerului rus de Externe.

Joe Biden a declarat săptămâna trecută că îl consideră pe Putin un „criminal de război”, din cauza ordinul dat de președintele rus de invadare a Ucrainei.

Afirmația reflectă o schimbare față de poziția anterioară a administrației. Oficialii, inclusiv Biden, se abțineau anterior să spună că în Ucraina se comit crime de război. Însă, oficialii au fost clari în legătură cu faptul că, în opinia lor, au loc atrocități și că lovirea intenționată a civililor ar constitui crime de război.

„Remarcile președintelui vorbesc de la sine”, a declarat ulterior secretarul de presă Jen Psaki. Ea a declarat că Joe Biden a „vorbit din inimă”.

„A răspuns la o întrebare directă care a fost adresată și a răspuns la ceea ce a văzut la televizor. Am văzut cu toții acte barbare, acte oribile comise de un dictator străin într-o țară care amenință și ia viețile civililor – cu impact asupra spitalelor, femeilor însărcinate, jurnaliștilor, altora și cred că a răspuns la o întrebare directă”, a explicat Jen Psaki.

Declarația lui joe Biden a fost criticată dur de către Kremlin, care a spus că este o „retorică inacceptabilă și de neiertat”.

Joe Biden a declarat a doua zi că liderul de la Kremlin este un „ucigaș pur care duce un război imoral împotriva poporului ucrainean” și un „dictator criminal”.

Un expert în materie de securitate a minimizat însă amenințările Moscovei, afirmând că este vorba mai degrabă de o retorică ce nu va fi pusă în practică.

Antibiotice Iași a produs 30 de milioane de pastile de iod

Articolul precedent„Imperiul” lui Ilie Ciuclea se prăbușește. Cum vrea fostul parlamentar și fondator Supercom SA „să scape” de sancțiunile economice aplicate afaceriștilor ruși
Articolul următorPrima pădure urbană, în stil japonez, a fost plantată în Bucureşti