Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Finlanda a fost desemnată „cea mai fericită ţară din lume”, pentru al cincilea an consecutiv.

În acelaşi clasament, Libanul şi Afganistanul ocupă ultimele locuri, relatează AFP citată de Agerpres.

Ţara nordică a obţinut un scor de 7,82 din 10, situându-se înaintea Danemarcei, Islandei, Elveţiei şi a Ţărilor de Jos. Prin urmare, statul ocupă un neschimbat loc întâi în clasament.

Finlanda rămâne constantă în ceea ce priveşte nivelul de fericire, România a înregistrat progrese, iar Afganistanul se situează pe ultimul loc

Ţările care au înregistrat cele mai mari progrese (în clasament) au fost Serbia, Bulgaria şi România. Ţările cel mai prost clasate sunt Liban, Venezuela şi Afganistan„, conform „World Happiness Report” (Raportul Mondial al Fericirii), un studiu anual sponsorizat de Organizaţia Naţiunilor Unite şi lansat în urmă cu un deceniu.

Conform sursei citate, Libanul, zguduit de tulburări şi de o criză economică gravă, ajunge astfel pe penultimul loc. Scorul obţinut este 2,95 puncte. Statul se situează după Zimbabwe şi înaintea Afganistanului.

Afganistanul rămâne ultima ţară în clasamentul pe 2022, cu un scor de 2,40.

Studiul, publicat începând cu anul 2012, foloseşte în principal sondaje Gallup în care oamenii sunt întrebaţi care este nivelul lor de fericire

Printre criteriile utilizate pentru evaluare sunt incluse Produsul Intern Brut (PIB), nivelul de solidaritate, de libertate individuală şi de corupţie, pentru a se obţine, în final, un scor general.

Germania şi Canada au coborât un loc, ajungând pe locurile 14 şi, respectiv, 15. Totuşi, se află înaintea Statelor Unite (16), conform clasamentului oficial care cuprinde circa 150 de ţări.

Franţa ocupă locul 20, „cea mai bună poziţie de la lansarea studiului„, în timp ce Regatul Unit ocupă în continuare locul 17.

Printre celelalte mari puteri, Brazilia se află pe locul 38, Japonia pe locul 54. Rusia a scăzut în clasament, ajungând pe locul 80, în raportul din acest an, finalizat înaintea izbucnirii războiului din Ucraina.

Articolul precedentFirea: „Stopăm creșterile explozive de prețuri”
Articolul următorSimbol al ororii din Mariupol: Cadavrele sunt lăsate pe stradă
Jurnalist full-time / Pesimist part-time