Sursa foto: Radio Eco Natura
Sursa foto: Radio Eco Natura

Circa 46.000 hectare de pajişti din România au dispărut, între 2007 şi 2019.

Acestea reprezintă o suprafaţă mai mare decât cea a municipiilor Oradea, Satu Mare, Târgu Mureş şi Timişoara la un loc, informează Asociaţia Grupul Milvus, într-un comunicat de presă.

În parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană – Satu Mare, Asociaţia „Grupul Milvus” a implementat un proiect pentru protejarea pajiştilor naturale şi semi-naturale.

Acțiunea se va desfășura până în anul 2024.

Proiect pentru pajiști și mediu: ”Îmbunătăţirea politicilor de agro-mediu prin cercetări participative şi incluziune civică”

Dacă până acum am acţionat răzleţ pentru a opri degradarea unor habitate de pajişti ameninţate de transformarea lor în terenuri arabile sau în locaţii pentru diverse proiecte de construcţii, din acest an ne putem concentra mai bine forţele pentru a le proteja”, se arată în comunicat.

În plus, reprezentanții Asociației Milvus au adăugat că există un context în care a fost lansat proiectul, mai exact: ”Îmbunătăţirea politicilor de agro-mediu prin cercetări participative şi incluziune civică”.

Asociaţia Grupul Milvus va derula acțiunea în parteneriat cu Societatea Carpatină Ardeleană-Satu Mare.

De asemenea, proiectul beneficiază de sprijinul financiar din partea Active Citizens Fund România.

Scopul proiectului este protejarea pajiştilor naturale şi semi-naturale ale României

Aceste regiuni adăpostesc valori naturale deosebite, având un aport semnificativ şi în ameliorarea efectelor negative ale schimbărilor climatice.

România este singura ţară din Uniunea Europeană care cuprinde cinci zone biogeografice: panonică, continentală, stepică, alpină şi pontică. Statul adăposteşte pajişti de o biodiversitate remarcabilă, datorată în mare parte şi practicilor tradiţionale, cum ar fi cositul şi păstoritul, arată Radio Eco Natura.

Mai mult, a fost iniţiat un studiu sociologic în şapte judeţe. Este vorba despre Arad, Bihor, Cluj, Covasna, Mureş, Satu-Mare şi Timiş. Scopul studiului este de a evalua cauzele care duc la pierderea pajiştilor.

Misiunea Milvus reprezintă conservarea patrimoniul natural. Grupul desfășoară multiple acțiuni:

  • conservarea a speciilor periclitate;
  • cercetare aplicată;
  • conștientizare și educație;
  • grijă asupra respectării legilor;
  • încercarea de a influența procesul legislativ de partea naturii.
Articolul precedentCîțu: „Premierul îşi asumă acest buget şi vom vedea după aceea”
Articolul următorSprijin pentru victimele incendiului de la Constanța
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time