Sursa: Facebook

Fostul ministru USR al Economiei, Claudiu Năsui, are câteva concluzii după ce a citit proiectul de buget pe anul 2022, pe care îl propune actualul Guvern.

Potrivit acestuia, programul „Anghel Saligny” – care a fost de altfel picătura care a dus la ruperea coaliției PNL – USR PLUS, „valorează” aproape cât tot deficitul pe acest an, explicația lui Năsui fiind aceea că liberalii fac în continuare orice ca să câștige putere în teritoriu cu aportul primarilor, indiferent de costuri, pe banii românilor.

De altfel, în momentul în care au interevenit disensiunile în fosta coaliție de guvernare pe marginea Programului „Anghel Saligny”, fostul ministru a atras atenția că noul PNDL 3 este doar un instrument de a umbla la banii publici fără nicio consecință, acesta punctând la acel moment că „în loc să aruncăm încă 50 de miliarde de lei pe un nou PNDL, mai bine creștem salariile românilor cu 900 de lei”.

Acum, că tot a apărut proiectul de buget, Claudiu Năsui a fost cu atât mai atent la ceea ce se propune, explicând cum este văzut PNDL 3 în documente. Adică „linia din buget care a dus la scoaterea de la guvernare a USR”. Și, din punctul de vedere al lui Năsui, partidul din care face parte era unicul care putea stopa cheltuirea banului public, în vreme ce PNL acționează identic ca PSD.

Am început să lucrez pe cifre și am dat de linia care a determinat scoaterea USR de la guvernare. Aici putem vedea programul domnului Florin Cîțu, PNDL 3. L-au pus la linia denumită „transferuri între unități ale administrației publice”. Adică transferuri din banii contribuabilului către ei.

Suma este de 52 de miliarde de lei. Aproape cat tot deficitul pe anul acesta. Este finanțat 100% din bugetul de stat, adică din banii contribuabililor. Și a fost forțat ca să câștige voturile primarilor de la congresul PNL.

Fondurile merg la firmele de partid care au început deja faimoasele proiecte de consultanță. Firme cu mii de contracte cu statul, deținute de apropiații baronilor locali.

Aici nu o să auziți marii economiști vorbind de nicio problemă de impact bugetar, de sustenabilitate, etc. Acolo se vorbește doar dacă vrea cineva să reducă impozitele. Atunci nu sunt bani. Când e vorba de dat bani la partid și baronilor locali, deodată se găsesc bani, chiar dacă ne împrumutăm în neștire.

PNL nu este un partid liberal. Este un partid precum toate celelalte. Singura ideologie este acapararea puterii și banilor contribuabilului. Liberalism ar fi însemnat să crească salariile românilor care muncesc prin reducerea impozitării muncii. De PSD, nu mai zicem nimic. Ei au inventat mecanismul PNDL de cumpărare a primarilor cu banii contribuabililor. PNL doar a preluat schema și i-a explodat bugetul ca să câștige cine trebuie un anumit congres”, scrie Năsui pe Facebook.

Articolul precedentPNL ar fi cedat Prefectura Iași către PSD încălcându-și algoritmul „împărțelii” funcțiilor
Articolul următorDragnea trimite săgeți spre CV-ul lui Marcel Ciolacu