Atât persoanele vaccinate, cât şi cele nevaccinate au descris o serie de tulburări care au apărut după Covid.
Cu toate acestea, formele cele mai grave continuă să apară în rândul persoanelor nevaccinate, deşi, conform studiilor, și cei vaccinați pot rămâne cu tulburări neurologice, pe care specialiștii le-au denumit brain-fog.
Sechelele apar şi după o formă foarte uşoară a bolii, indiferent de vârsta pacientului
Un reportaj publicat de Digi24 a descris simptomele unei persoane de 24 de ani care a trecut printr-o formă ușoară de COVID.
După ce s-a vindecat, a rămas cu o serie de sechele, de care încearcă să scape, cu ajutorul unor specialiști în medicină de recuperare.
Alexandra: “Oboseală foarte mare, dificultăți respiratorii, puterea de concentrare dispăruse. Înainte, simțeam că mă concentrez mult mai tare, dar după boală, nu. Cum v-am spus, oboseam foarte tare. După un control, medicii mi-au prescris un tratament cu masaj, kinetoterapie. Cu ajutorul lor am reușit să fiu ca înainte”.
Viaţa după infecţia cu Covid: pacienții recuperați după o formă severă a bolii au rămas cu sechele grave
Doctorul Edis Mustafa este specialist în medicină de recuperare și reabilitare medicală. A avut COVID și înțelege mult mai bine prin ce trec pacienții săi.
Chiar și cei care fac o formă ușoară a bolii pot rămâne cu sindromul brain-fog, mai arată sursa citată.
Boala îi afectează și la nivel psihic pe pacienții care se recuperează, fiind nevoie de un tratament de specialitate.
“Studiile spun că o treime din cei care trec prin infecția cu COVID, vaccinat sau nevaccinat, pot dobândi aceste tipuri de sechele. acestea includ tulburări de concentrare, memorie și așa mai departe. Afectează, din păcate, întreg corpul uman, începând de la firul de păr, până la unghii, piele și așa mai departe”, a explicat Dr. Edis Mustafa, specialist medicină de Reabilitare medicală.