Sursă foto: stirileprotv.ro
Sursă foto: stirileprotv.ro

”Supă de virusuri” nu e un eufemism.

Pentru că apa mării a fost caldă, și foarte mulți turiști au ținut musai să intre în apă. Pe litoralul românesc. Unul în celălalt, ca legumele într-o supă gustoasă de legume. Cu carne.

Distanțare? Nu avem! S-a terminat toată distanțarea. Am consumat-o anul trecut. Indiferent că și anul trecut, după relaxarea restricțiilor pe timpul verii, numărul de infectări cu Covid a crescut. Anul ăsta românii nu mai au treabă. Nici cu statul deoparte, nici cu feritul direct de secrețiile altora, nici măcar cu faptul că  ar putea îmbolnăvi pe alții, mai sensibili.

O supă nu se mai mănâncă la restaurant; e direct în mare

Asta a fost senzația pe care am avut-o, când am văzut imaginile de week-end-ul trecut, de pe litoral. Înghesuiți, aglomerați, băgați adânc unul în ceafa altuia.

Da, o să spuneți că așa e la mare. Aglomerat. În niciun an, la orice ”mare românească” am fost, n-am văzut atâta mulțime. Și asta înainte de pandemie.

Pandemia, teoretic, ne-a învățat să menținem o oareșcare distanță. Nu și pe cei 250.000 de turiști (cifre neoficiale) de pe litoral.

O să spuneți că poate erau vaccinați. Toți? Chiar toți? Și chiar dacă, unde e plăcerea să simți transpirația ăluia de lângă tine, pe tine? Să știi că-i inhalezi tot, de la mirosuri corporale la halenă, de la bacterii la celule? Se pare că, totuși, această atracție există, altfel nu-mi explic.

Unii se declară ”speriați de atâția oameni”

Nu turiștii. Turiștii, dacă erau câtuși de puțin speriați, nu se lipeau unul de celălalt. Căutau altă plajă. Altă stațiune. Alt week-end.

Speriați se declară localnicii. Care lucrează în Horeca. Da, Horeca aia care se plângea că nu are venituri, acum se teme. Că prea mult deodată, deja s-ar putea să fie cam prea mult.

”Sunt născut, crescut în Eforie am 39 de ani şi atâţia oameni ca aseară şi astăzi nu am văzut niciodată. Foarte mulţi, camerele sunt pline, marile magazine retail abia fac faţă cererilor şi suntem speriaţi de atâţia oameni”, spune Virgil Negru, administrator terasă, conform ProTv.

Inconștiență, nepăsare sau orice altceva?

Să ne înțelegem, nu am nimic cu oamenii care au ales să plece în concediu. Nici cu cei care s-au dus la mare. Nu spun că ar trebui să fim închiși în case, fiecare în casa lui. Nici că nu ar trebui să socializăm. Mai ales dacă vorbim despre persoane vaccinate.

Dar, în condițiile în care ritmul de vaccinare a scăzut, lumea se întoarce de la muncă, de prin țări străine, variantele de Covid apar mai des și sunt mai violente, mi se pare inconștiență totală să faci baie de mulțime. Fie ea și în mare.

Articolul precedentDe pe scenă, în boxa acuzaților. Beatrice Rancea așteaptă decizia judecătorilor
Articolul următorDesființarea SIIJ le dă bătăi de cap liderilor coaliției
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.