foto: Radio Hit Iași

Cunoscută publicului mai mult de la emisiunea „ Dansez pentru tine”, Beatrice Rancea(n.r managera Operei Naționale Iași) află, miercuri 21 iulie, dacă scapă de controlul judiciar cerut de procurorii DIICOT. Tribunalul Iași a rămas în pronunțare.

Acuzațiile la adresa coregrafei sunt extrem de grav. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2014-2019 a fraudat statul român, folosind în mod nelegal fondurile instituției pe care o conducea. Procurorii spun că prejudiciul material depășește 500 000 de euro, însă, cercetările nu s-au încheiat. Controlul judiciar este o măsură preventivă. Este acuzată de fals în înscrisuri private, constituirea unui grup infracțional organizat.

Beatrice Rancea, acuzată că și-a cazat mama la hotel pe banii statului

Printre acuzațiile formulate de DIICOT se regăsește și cea de folosire în scop personal a subvențiilor primite de la Ministerul Culturii. Beatrice Rancea și-ar fi cazat mama și unii apropiați la hotel pe banii care ar fi trebuit să ajungă la artiști, susțin oamenii legii.

Angajații Operei Naționale din Iași(ONRI) și din București(n.r la ultima instituție a fost manager interimar o scurtă perioadă) susțin că era imposibil să lucrezi cu Beatrice Rancea. Balerina s-ar fi comportat ca o vedetă, nu ca un manager responsabil. Prima care a denunțat-o, după ce a sesizat în actele contabile mai multe nereguli, a fost Alice Simona Gogan, contabilă șefă, demisă de Beatrice Rancea.

De unde i se  „trage necazul. Se lucra sub imperiul fricii

Într-un interviu acordat Arts Report, Alice Gogan mărturișește că, Beatrice Rancea are un stil de lucru care instituie teama.

 „Ea(n.r Beatrice Rancea) are un stil care te presează, care instituie frica, însă, mie nu îmi este frică de oamenii sub nivelul meu. Eu voiam să spun cum trebuie să circule documentele în Operă!” spune contabila care a oferit multe probe procurorilor. Primele percheziții au avut loc în vara anului trecut, unele nereguli au fost constatate și de Corpul de Control al Primului Ministru.

Beatrice Rancea a mai fost sub control judiciar la începutul lunii iulie, magistrații Tribunalului Iași au admis cererea de revocare a acestei măsuri preventive. DIICOT a solicitat din nou ca fosta șefă a ONRI să rămână sub stricta supraveghere a Poliției, pentru a nu distruge probele și a nu inluența martorii din dosar.

Dacă se va revoca controlul judiciar și de data asta, Rancea se poate întoarce la conducerea ONRI.

Potrivit informațiilor noastre, angajații vor protesta în cazul unei asemenea decizii, iar procurorii se tem că ancheta penală poate fi îngreunată.

Articolul precedentIohannis a promulgat, astăzi, legea privind modificarea Codului Penal
Articolul următorSupă de virusuri pe litoralul românesc
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”