”Peste 4.000 de contravenţii au fost constatate în domeniul silvic în primul trimestru al anului 2022, la nivel naţional, dublu faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a comunicat Ministerul Mediului. Valoarea amenzilor aplicate s-a ridicat la peste 7,3 milioane de lei, mai mult cu 120% faţă de anul precedent, când au fost date amenzi însumând 3.267.430 lei. Cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru controlul circulaţiei materialelor lemnoase, controlul instalaţiilor, depozitelor de materiale lemnoase şi pentru controlul exploatării masei lemnoase.
Peste 1900 de amenzi pentru controlul circulaţiei materialelor lemnoase
”Peste 4.000 de contravenţii au fost constatate în domeniul silvic în primul trimestru al anului 2022, la nivel naţional. Numărul este dublu comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 2022 de contravenţii, în urma activităţii de control şi pază a instituţiilor de profil. Cele mai multe contravenţii au avut ca obiect controlul circulaţiei materialelor lemnoase (peste 1900), urmate de contravenţiile pentru controlul exploatării masei lemnoase (peste 1000). Alte contravenţii au vizat controlul instalaţiilor şi depozitelor de materiale lemnoase”, a transmis Ministerul Mediului.
Cele mai multe amenzi au fost aplicate pentru controlul circulaţiei materialelor lemnoase, controlul instalaţiilor, depozitelor de materiale lemnoase şi pentru controlul exploatării masei lemnoase. Scăderea valorii prejudiciului din tăieri, fără drept, de arbori, dar şi dublarea numărului de contravenţii şi a valorii amenzilor aplicate demonstrează interesul crescut al cetăţenilor pentru combaterea şi descurajarea transportului ilegal de lemn, a declarat ministrul Tánczos Barna.
”Aceste cifre ne indică faptul că, pe de-o parte, instrumentele pe care le avem la îndemână în combaterea tăierilor ilegale, respectiv SUMAL 2.0, funcţionează conform aşteptărilor şi, pe de altă parte, că avem o creştere semnificativă a eficienţei actului de control. Rolul SUMAL-ului şi a activităţii de pază şi control este să reducem la minim ilegalităţile din sectorul silvic şi riscurile care trebuie asumate de cineva care nu respectă legea să fie din ce în ce mai mari, astfel încât sistemul să fie mai curat şi legea să fie respectată”, a declarat ministrul Mediului, Apelor şi pădurilor, Tánczos Barna.