Lucian Heiuș, noul șef ANAF, a vorbit despre necesitatea procesului de digitalizare. Mai mult, Heiuș a vorbit despre dotările de care instituția are nevoie, dar și despre starea de spirit a angajaților.
Acesta a declarat că, în momentul de față, digitalizarea reprezintă cea mai mare provocare, atât pentru personal, cât și pentru contribuabili.
Lucian Heiuș: ”Cea mai mai provocare a ANAF va fi trecerea de la pix, hârtie și dosar cu șină la tasta computerului”
În ceea ce privește digitalizarea, Heiuș a precizat că se va acționa pe două planuri. În acest sens, trebuie realizată o dotare cu tehnică de calcul performantă. Programele de calcul care vor fi implementate trebuie să funcționeze perfect, este de părere noul președinte, potrivit Economedia.
În același timp, acesta a adăugat că personalul care lucrează trebuie să fie mai bine instruit.
Noul președinte ANAF: ”Nu contează dacă ai cel mai bun calculator, cel mai bun program. Dacă omul care stă în spatele computereului nu știe ce să facă cu el, nu am realizat nimic”
”Asta este, cred, cea mai mare provocare a ANAF anul viitor: schimbarea mentalității și trecerea de la pix, hârtie și dosar cu șină la tasta computerului. Asta va fi adevărata reformă internă a ANAF”, a declarat Heiuș, astăzi, 20 mai.
Președintele a declarat că ANAF adaugă, de la an la an, o serie de probleme. Acesta a precizat că, din păcate, instituția este, în continuare, subfinanțată.
”Aici este o problemă. Trebuie să asiguri și resurse ca să poți să obții și rezultate. Avem aceleași probleme legate de dotarea cu tehnică de calcul, dar cred că asta este o problemă în toată administrația publică”, a mai precizat acesta.
Heiuș s-a referit și la starea de spirit a angajaților ANAF
”Îmi spuneau colegii că cei doi ani de pandemie în care s-a muncit altfel a dus cumva funcționarul din ANAF într-o letargie. Trebuie să acționăm ca oamenii să își reintre în activitatea și în modul de stil de pandemie. Și să începem să acționăm cât mai ferm în recuperarea creanțelor bugetare”, a conclus noul președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală.
Împreună cu Ministerul de Finanțe, va fi făcută o analiză care va aduce mai multe îmbunătățiri. Astfel, noul președinte a venit cu asigurări, declarând că vor fi organizate o serie de concursuri.
”Fie vom să angaja personal. Fie vom face niște achiziții. Domnul ministru mi-a garantat că la rectificarea bugetară ne va asigura resursele necesare pentru a ne atinge acest obiectiv”, a conclus acesta.