Parlamentul European a adoptat raportul anual privind implementarea acordului de asociere UE-Republica Moldova, cu 512 voturi pentru, 43 de voturi împotrivă şi 39 de abţineri. Raportul include un apel la Uniunea Europeană să furnizeze mai mult sprijin strategic Moldovei după depunerea cererii de aderare la blocul comunitar.

Raportul recunoaşte că războiul din Ucraina a afectat în mod disproporţionat Republica Moldova

Economia acesteia a fost afectată de pierderea unor oportunităţi de import şi de export şi de creşterea rapidă a preţurilor energiei. Republica.Moldova a primit şi cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni raportat la populaţie decât orice altă ţară,  lucru care a pus o enormă presiune pe serviciile sale publice. Cererea oficială a Republicii Moldova de aderare la UE de pe 3 martie a fost salutată de eurodeputaţi, deoarece confirmă drumul european al ţării. Ei fac apel la instituţiile UE să-i acorde Republicii Moldova statutul de ţară candidată, împreună cu Ucraina şi Georgia, potrivit articolului 49 din TEU şi „pe baza meritelor”. Între timp, Uniunea Europeană şi

Republica Moldova ar trebui că continue să lucreze la integrarea ţării în piaţa unică a UE, cred eurodeputaţii.

Rezoluţia face apel la Comisia Europeană să ajute Republica Moldova în pregătirea unei strategii credibile pentru perioada de preaderare la UE. Eurodeputaţii atrag atenţia asupra necesităţii pentru mai mult ajutor strategic pentru Republica Moldova, în special prin înfiinţarea unui grup de sprijin al Comisiei pentru această ţară, similar cu cel existent pentru Ucraina.

Ministrul Muncii a anunțat că au fost recalculate jumătate din pensiile românilor

Articolul precedentNoul șef ANAF este conștient de problematica dosarelor cu șină: ”Digitalizarea este viitorul”
Articolul următorSectorul 6: Mașini de epocă și automobile de ultimă generație, expuse într-un show auto inedit