Stelian Ion, fostul ministru al Justiției, apel la coaliția de guvernare: „Nu căpușați CCR cu numirile voastre din pix”

Deputatul USR afirmă că CCR „s-a făcut scut” pentru Secția Specială.

Stelian Ion, fostul ministrul al Justiției, într-un mesaj pe pagina sa de Facebook, a precizat că avocatul general al Uniunii Europene atrage atenția asupra derapajelor Curții Constituționale, „care cenzurează dreptul instanțelor de judecată de a se pronunța sau nu asupra aplicării dreptului Uniunii Europene într-un caz dedus judecății.”

Mai mult, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) acuză România că „își bate joc de dreptul cetățenilor de a avea acces la un sistem de justiție în care să nu moară cu dreptatea în mână”, a precizat Stelian Ion.

„Curtea Constituțională a României și-a arogat în mod nelegal competențe și a încălcat cerința fundamentală a unei justiții independente. Afirmația îi aparține lui Anthony Collins, Avocatul general al Uniunii Europene”, a scris fostul ministru al Justiției.

Stelian Ion: „Vrem o procedură transparentă”

De asemenea, demnitarul a amintit că dreptul UE are prioritate în fața dispozițiilor contrare din legislația națională, conform articolului 148 din Constituția României.

„Instanțele de judecată sunt singurele care pot decide aplicarea dreptului unional în dauna celui național. Curtea Constituțională a României s-a făcut scut pentru Secția Specială și împiedică instanțele din România să aprecieze dacă înființarea acesteia este sau nu legală potrivit tratatelor UE. În aceste condiții, perspectiva unui infringement împotriva României devine tot mai clară”, a mai declarat Stelian Ion.  

Mai mult, fostul ministru face apel „la triada toxică Iohannis-PSD-PNL” înaintea numirii a trei judecători la Curtea Constituțională, cerând o procedură transparentă și numirea unor profesioniști „integri, nu a unor politruci siniștri.”

În urmă cu câteva zile, deputatul USR a precizat că se așteaptă din partea lui Cătălin Predoiu, ministrul Justiției, de „noi tactici de tergiversare” în privința desfințării Secției Speciale de anchetare a magistraților.

„Mă aştept la noi tactici de tergiversare din partea ministrului Cătălin Predoiu şi a actualului Guvern. Ceea ce se întâmplă este inadmisibil, pentru că era un proiect de desfiinţare a Secţiei Speciale, care a trecut prin Camera Deputaţilor şi se află acum la Senat, la vot final”, a precizat Stelian Ion pentru RFI.

Cătălin Predoiu a anunțat, referitor la SIIJ, că programul de guvernare prevede ca termen maxim de desființare 30 martie 2022.

Predoiu, promisiuni: „MJ va propune guvernului sesizarea Parlamentului cu proiectul legii de desfiinţare a SIIJ şi modificarea legilor Justiţiei”

Articolul precedentKremlinul răspunde dur declarațiilor venite din partea lui Biden
Articolul următorFirea: “Preţul căldurii în Capitală va sări în aer”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.