Sursa foto: MSNBC News

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat în cursul zilei de joi, 20 ianuarie, că declarațiile președintelui american Joe Biden nu ajută la calmarea tensiunilor actuale, din contră, ele pot duce la o destabilizare a situației. Președintele Statelor Unite a declarat că Moscova se va confrunta cu un dezastru dacă va invada Ucraina.

Mai mult, oficialul rus a precizat că astfel de declarații pot crea „speranțe false în capetele încinse ale anumitor reprezentanți ucraineni”, afirmând că ar încerca să rezolva problema prin forță.

Biden: „Dacă invadează, ei vor plăti”

Liderul de la Casa Albă a dat asigurări că Rusia se va confrunta cu sancțiuni fără precedent dacă va ataca Ucraina, invocând printre altele imposibilitatea de a efectua tranzacții în dolari. Mai mult, el a mai spus că există riscul unor „grele” pierderi umane în cazul unui viitor război în partea estică a Europei.

Rusia, prin desfășurarea a zeci de mii de militari la granițele cu Ucraina alimentează temeri cu privire la o invazie, dar cu toate acestea, reprezentanții de la Kremlin dezmint un astfel de plan.

Președintele Vladimir Putin a cerut garanții din partea NATO că nu se va extinde în Europa de Est, inclusiv un angajament ca Ucraina nu va adera la Alianța Nord-Atlantică.

Vineri, 21 ianuarie, la Geneva, va avea loc o întâlnire între secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov. Cei doi oficiali vor încerca să găsească soluții diplomatice cu privire la conflictul de la granița cu Ucraina.

Reamintim că Departamentul american de Stat a autorizat țărilor baltice să trimită în Ucraina arme produse în Statele Unite. Biden e de părere că Rusia va lansa un atac asupra Ucrainei în cel mai scurt timp.

Conform Reuters, Estonia va trimite rachete antitanc Javelin, iar Lituania va putea transfera rachete Stinger. De asemenea, și Marea Britanie a început să trimită arme antitanc în Ucraina.

Kremlinul a cerut Statelor Unite și aliaților săi să renunțe la exercițiile militare din Europa de Est și oprirea extinderii NATO, cereri considerate inacceptabile de Occident.

Joe Biden, întrebat dacă își va retrage trupele americane de pe flancul estic al NATO, a transmis clar că „nu este loc pentru așa ceva.”

Ministrul de Externe: “Prezența militară a NATO în România este rezultatul eforturilor preşedintelui”

Articolul precedentBoc, despre liderul AUR: “Suntem de acord că nu putem fi de acord”
Articolul următorStelian Ion, fostul ministru al Justiției, apel la coaliția de guvernare: „Nu căpușați CCR cu numirile voastre din pix”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.