Președintele Klaus Iohannis a salutat anunțul făcut de Emmanuel Macron, care a spus că Franța este dispusă să trimită trupe pe teritoriul României în cadrul misiunilor NATO, și pe cel al președintelui american, Joe Biden, de a trimite trupe suplimentare în România și Polonia, în cazul în care Rusia va ataca Ucraina.
„Salut anunțul explicit al lui Joe Biden privind creșterea prezenței militare a SUA în România, pe flancul estic, dacă situația de securitate se deteriorează și mai mult. Parteneriatul strategic dintre România și SUA și solidaritatea NATO sunt foarte puternice”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.
Joe Biden a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că va spori prezența militară în Polonia și România dacă Rusia va decide să invadeze Ucraina. „Pentru că avem un angajament sacru de a apăra aceste țări, conform articolul 5. Ele fac parte din NATO”, a declarat președintele SUA, într-o conferință de presă.
De asemenea, Iohannis a apreciat și anunțul făcut de Emmanuel Macron. „Salut cu căldură anunțul președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară avansată a NATO în România. Parteneriatul strategic dintre România și Franța va fi astfel consolidat pe flancul estic, în regiunea Mării Negre”, a scris Klaus Iohannis pe Twitter.
Și premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj similar cu cel al președintelui Iohannis.
„Președintele Franței, Emmanuel Macron, a anunțat deschiderea țării sale pentru întărirea flancului estic al NATO în România. Salut cu căldură această dovadă de fraternitate în contextul Parteneriatului nostru Strategic”, se arată într-un mesaj postat tot pe Twitter.
Avertismentul lui Navalnîi
Disidentul rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a avertizat Occidentul să nu îi facă nicio concesie preşedintelui Vladimir Putin în conflictul legat de Ucraina, transmite joi dpa, citat de Agerpres.
Occidentul cade mereu în capcanele preşedintelui Rusiei, a scris cel mai cunoscut opozant al acestuia în mai multe scrisori trimise din lagăr revistei Time. Sub titlul „Omul de care se teme Putin”, publicaţia trimite chiar de pe coperta ultimului număr la articolul bazat pe corespondenţa respectivă.
„În loc să îi ignore aiurelile, SUA acceptă agenda lui Putin şi se grăbeşte să organizeze întâlniri. Ca un şcolar speriat care este intimidat de unul dintr-o clasă mai mare”, a afirmat Navalnîi.