Virgil Popescu (Foto: Calea Europeană)

Invitat la o emisiune la Digi24, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că în luna decembrie nu vor exista facturi necompensate. Mai mult, demnitarul a dat asigurări că furnizorii care nu vor respecta legea vor fi pedepsiți.

Până la finalul săptămânii viitoare va apărea și în Monitorul Oficial, după ce restul ministerelor vor semna documentul cu normele metodologice din schema de acordare a compensațiilor pentru facturi.

„Au toate datele acolo pentru a face facturi la începutul lunii decembrie și a pregăti documentele pe care să le depună”, a spus ministrul, relatează Digi24.

Virgil Popescu: „În ianuarie facem o evaluare”

Fără îndoială, ministrul interimar al Energiei a mai precizat că la începutul anului viitor va analiza modul în care a avut loc compensarea.Ministrul a adăugat că „dacă trebuie îmbunătățit ceva, vom îmbunătăți”.

Totodată, Virgil Popescu a mai spus că legea pe care au aprobat-o în Senat are o plafonare la prețul gazului natural, cât și la prețul de energie. Mai mult, el a anunțat că la facturile care vin pe asociație și se repartizează pe apartament, sub 30 de kilowați pe lună nu se compensează nimic. „Sub 30 de metri cubi la gaze naturale se presupune că nu folosește cineva gazul pentru încălzire și la fel, nu avem compensație”, a declarat Virgil Popescu, la Digi24.

Reamintim că președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat legea care prevede plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaz pe 29 octombrie. Ea a intrat în vigoare din 1 noiembrie, pentru o perioadă de cinci luni. Conform legii, prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică.

De asemenea, pentru gazele naturale, prețurile vor fi plafoate la cel mult 0,37 lei/kWh. Facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

Aproape 6 milioane de familii din întreaga țară vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea în facturi. Mai mult, consumatorii vulnerabili pot alege să amână plata facturilor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni.

Cresc prețurile la alimente, iar anul 2021 reprezintă un an al scumpirilor record

Articolul precedentSchimbări la Protecția Consumatorilor: șeful instituției a fost eliberat din funcție
Articolul următorRareș Bogdan, despre viitorul lui Florin Cîțu: „Ne dorim să ocupe a doua poziție în statul român”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.