Bode: „UDMR trebuie să fie parte din coaliţie, pentru că este un partener de cuvânt”

Discuțiile pe marginea Ministerului Dezvoltării, unul râvnit de liberali, dar care este cel mai „greu” pentru Uniunea lui Kelemen Hunor, au blocat negocierile tripartide.

Ministrul interimar al Internelor, dar și al Transporturilor, Lucian Bode susține că UDMR trebuie să facă parte din coaliția de guvernare, în ciuda tuturor discuțiilor din ultimele zile, dar mai ales de vineri, când liderul Kelemen Hunor a amenințat cu ieșirea de la guvernare dacă va rămâne fără Ministerul Dezvoltării. De altfel, acesta este unul dintre ministerele râvnite acum de liberali, care în negocierile cu social democrații își doresc și eu un minister „cu greutate”.

UDMR nu vrea să fie „element de decor” în viitorul guvern

PSD vizează pe lângă Finanțe, dacă nu se ajunge la un acord să dea premierului, Transporturile, Economia, Munca, Agricultura, Sănătatea, Apărarea, dar și Fonduri Europene, Digitalizare sau Mediu, în timp ce PNL vrea Justiția, Externele, Internele, Educația, Energia, Transporturi, Fondurile Europene, Digitalizarea sau Cultura. Doar UDMR se „mulțumește” să rămână cu portofoliile pe care le-a avut de la începutul guvernării Cîțu: Dezvoltarea, Mediul și Sportul.

De altfel, în situația generată de dezbaterile pe tema Ministerului Dezvoltării, atât de dorit, Lucian Bode a precizat, la Antena 3, că „trebuie să vedem ecuația până la capăt să vedem celelalte pachete cum așezăm Sănătatea, Educația, Energia, Agricultura. Pachetele trebuiesc negociate, principiile dacă se respectă. Fiecare trebuie să înțeleagă că într-o astfel de negociere, fie are de câștigat, fie are de pierdut. Nu poţi să fii doar pe plus. În final, este important obiectivul pe care îl aveam, acela de a avea un Guvern funcțional, bazat pe relații de încredere”, a declarat interimarul de la Interne și Transporturi.

În opinia sa, Lucian Bode consideră că UDMR trebuie să fie parte din coaliție, fiind una dintre formațiunile politice serioase, care se țin de cuvântul dat.

 „Din punctul meu de vedere UDMR trebuie să fie parte din coaliţie. Dacă vrem ca această coaliţie să funcționeze este obligatoriu ca UDMR să fie parte din această coaliţie. Noi trebuie să gândim care este obiectivul nostru pe termen mediu şi lung. Obiectivul nostru este să declanșam şi să impunem mari reforme ale sistemului public. Marile reforme nu le poţi face într-o coaliție de 50%”, a mai spus Bode, care a subliniat că negocierile trebuie să aibă în față un obiectiv clar, nu câte ministere câştigă unul sau altul cu un minister în plus. „Eu am fost de multe ori în conflict cu UDMR la nivel de județ, de exemplu. Astăzi sunt partenerii mei în judeţul Sălaj. UDMR când şi-a dat cuvântul îl respectă”, a precizat Lucian Bode.

Klaus Iohannis a convocat partidele la consultări, luni, la Palatul Cotroceni

Articolul precedentRaed Arafat explică relaxarea care nu este de fapt relaxare
Articolul următorCioloș către Rareș Bogdan. „Dacă ai curaj cu adevărat, te așteptăm la negocieri”