Raed Arafat explică relaxarea care nu este de fapt relaxare

„Rămâne certificatul verde obligatoriu la acest moment”

Șeful DSU Raed Arafat a explicat, vineri, măsurile de relaxaare pe care autoritățile le-au luat, și susține că acestea fac referire doar unor anumite zone, susținând că în fapt nu este vorba de o relaxare, așa cum s-ar fi înțeles.

„Unii au zis că e relaxare, nu e relaxare… Noi, de fapt, am luat nişte măsuri pe care am zis că le vom lua, cu accesul, cu certificatele verzi, cu tot cu interdicţia participării complete a oricărui spectator la activităţile sportive şi am zis că după o analiză vom vedea cum ajustăm situaţia. Dar din ce vedeţi, rămâne certificatul verde obligatoriu la acest moment şi pentru cele două categorii – vaccinaţi sau trecuţi prin boală”, a declarat secretarul de stat în MAI, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI).

Totodată, Arafat susține că singura zonă în care nu se cere certificatul este la 1 Decembrie, în zona unde este spaţiu public, unde se cere doar respectarea măsurilor de sănătate, inclusiv purtarea măştii. „În zona oficială, în interior, din nou, se aplică certificatul verde”, a mai spus Arafat.

Dacă în România lucrurile sunt „împotriva curentului” din Europa, unde de săptămâna viitoare se impune carantină pentru toată populația, vaccinată sau nu, cum s-a decis pentru Austria, sau a celor nevaccinați în Slovenia, Arafat susține că astfel de măsuri nu sunt luate în considerare și pentru România.

„La acest moment, la nivelul CNSU, la nivelul comitetelor cu care lucrăm, nu există astfel de abordare, în România. Sunt, într-adevăr, Austria şi alte ţări care discută de partea de obligativitate şi sunt şi unele măsuri mai dure care se implementează din partea unor ţări, acolo unde acum este o creştere a valului, a numărului cazurilor. Noi, la acest moment, măsurile pe care le-am implementat – şi am văzut că a ajuns să scadă numărul cazurilor – şi sigur că şi datorită acestor măsuri şi poate că şi populaţia a devenit mai atentă…”, a mai spus Arafat, care a adăugat că în ultima lună s-au vaccinat peste un milion de români, cu prima doză. „La acest moment nu s-a pus pe masă o discuţie fie referitoare la vaccinare obligatorie sau referitoare la a crea un lockdown al nevaccinaţilor”, a declarat vineri secretarul de stat Raed Arafat, potrivit Agerpres.

Noi relaxări ale restricțiilor de Ziua Națională

Articolul precedentCum poți să rămâi pacientul nimănui dacă ai Covid. Medicul Daniela Pană a arătat cum „NU ai voie” să fii depistat pozitiv în weekend
Articolul următorBode: „UDMR trebuie să fie parte din coaliţie, pentru că este un partener de cuvânt”