Partidul Național Liberal (PNL) și Partidul Social Democrat (PSD) au agreat o serie de creșteri, începând de anul viitor. Mai exact, cele două partide au decis ca din 1 ianuarie 2022, pensiile vor crește cu 10%. Mai mult, tot de la 1 începutul anului, pensia minimă va crește de la 800 de lei la 1000 de lei.
Mai mult decât atât, pensionarii care primesc până în 1.600 de lei vor primi un bonus, plătit o singură dată, de 1.200 de lei. Banii reprezintă un sprijin pentru a suporta creșterile de prețuri la gaze, curent și alimente.
Impactul bugetar al creșterii pensiilor este de 10 miliarde de lei
Liberalii și social-democrații au mai anunțat că cei care au o pensie mai mare de 4 mii de lei vor contribui la Sănătate cu 10%. Nici elevii nu au fost uitați de parlamentari.
Tot de la 1 ianuarie, copiii între 0 și 2 ani vor primi o alocație lunară în valoare de 600 de lei. Totodată, cei care au peste 2 ani, alocația ajunge la 243 de lei. Mai mult decât atât, persoanele cu handicap vor primi, începând de la anul, a 13-a indemnizație.
Salariul minim pe economie va crește din 2022
Conform hotărârii din 6 octombrie 2021 a Guvernului Cîțu, salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie la 2.550 de lei. La un salariu brut de 2.550 lei, un angajat va primi un salariu net de 1.524 lei, ceea ce reprezintă o creștere netă de 138 lei.
În prezent, salariul minim pe economie a fost stabilit, în ianuarie 2021, la 2.300 de lei brut, astfel că angajații primesc un salariu minim net de 1.386 lei. Conform informațiilor de la Inspecția Muncii, în România există peste 1,5 milioane de români ce primesc salariul minim pe economie.
Dan Vîlceanu, ministul interimar al Finanțelor, declara în urmă cu câteva zile că o creștere a pensiilor și salariilor ar putea avea efecte negative asupra economiei românești. El a susținut că bugetul statului trebuie să-și permită să plătească creșterile propuse.
Flutur, despre majorarea pensiilor: „Toată lumea e de acord, dar trebuie să vedem ce avem în cămară”