În 2021, defrișările din Amazonia braziliană au stabilit un record în ultimii 15 ani și au crescut cu 22%, notează AFP, citată de Agerpres. Altfel spus, exploatarea forestieră s-a întins pe 13.235 de kilometri pătrați în perioada 2020-2021. Cu toate acestea, cea mai mare valoare s-a înregistrat între anii 2005-2005, când s-a exploatat peste 14 mii de kilometri pătrați, relatează Institutul Național de Cercetare Spațială din Brazilia.

Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, este aspru criticat de ONG-urile care luptă pentru salvarea „aurului verde” din cauza lipsei de interes față de ecosistemul amazonian. Mai mult, el este acuzat că nu apără activitățile de protejare a pădurii.

Pădurea amazoniană, în pericol

Ministrul brazilian al Mediului, Joaquim Leite, a anunțat că e nevoie de o luptă mai „fermă” împotriva celor care nu respectă mediul înconjurător. Mai mult, el e de părere că datele oficiale nu reflectă cu adevărat realitatea din ultimele luni. Reprezentanții guvernului brazilian au declarat că a trimis militari pe teren pentru a lupta împotriva defrișărilor ilegale. Cu toate acestea, între august 2019 și iulie 2020, suprafața defrișată a fost de peste 10 mii de kilometri pătrați.

La conferința COP26 de la Glasgow, Brazilia și-a luat angajamentul ca până în 2028 va elimina, în totalitate, defrișările ilegale de pe teritoriul său. Reamintim că în Brazilia se află peste 60 % din toată suprafața pădurilor amazoniene.

România și problemele defrișării de 30 de ani

Conform unor date oficiale publicate de Greenpeace, țara noastră pierde în fiecare oră peste 3 hectare de pădure. Lipsa unei legislații care să limiteze tăierile masive și autoritățile ce nu își fac datoria, defrișările se accentuează de la un an la altul.

Din nefericire, în România, autoritățile reușesc să depisteze doar 1% din totalul tăierilor ilegale. Mai exact, circă 200 de mii de metri cubi. Anual dispar 20 de milioane de metri cubi din „aurul verde” al țării noastre.

Platforma paneuropeană EuropeanDataJuournalism.ro a precizat că pădurile din Europa Central-Estică sunt ultimele păduri virgine rămase în Europa.

 „Cu toate acestea ele sunt exploatate fără milă. Din această industrie de miliarde de euro face parte un sistem mafiot. El se întinde din România chiar până în Ucraina”,  scria în 2020 EuropeanDataJournalism.eu.

România riscă să rămână fără păduri în următorii 20 de ani

Articolul precedentEmanuel Ungureanu, despre coaliția PSD-PNL: „Iohannis i-a declarat Hoț și Hoție”
Articolul următorPNL și PSD vor crește pensiile și salariile
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.