Noua tranșă constă în 8.570 de flacoane de Remdesivir ce a fost distribuită în 94 de spitale din țară ce au în tratament bolnavi infectați cu Sars-Cov-2.
„Ministerul Sănătăţii a distribuit o nouă tranşă de Remdesivir în unităţile sanitare cu paturi care au în tratament pacienţi infectaţi cu SARS-Cov-2. Este vorba despre 8570 de flacoane de Remdesivir de 100 mg din stocul existent.
Medicamentul a ajuns în 94 spitale din toată ţara pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 cu forme medii de boală”, informează Ministerul Sănătății. Criteriile de repartizare a medicamentului au ținut cont de minimul necesar de flacoane/pacient tratat.
Aproape 9.000 de flacoane de Remdesivir au fost distribuite în 94 de spitale
Remdesivir reprezintă un tratament împotriva COVID-19 destinat persoanelor ce au peste 12 ani și necesită suplimente cu oxigen. Pe 8 iunie a fost înaintată Agenției Europene pentru Medicamente ( EMA) cererea de acordare a autorizației de introducere pe piață. Recomandarea a fost adoptată, iar pe 3 iulie, Remdesivir a devenit primul tratament autorizat pentru tratarea persoanelor infectate cu coronavirus. Compania farmaceutică Gilead asigură dozele de Remdesivir, fiind primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19. Cu ajutorul Comisiei Europene au fost puse la dispoziția statelor membre loturi de Remdesivir.
În spitalele din România lipsesc medicamentele din protocolul de tratare a COVID-19. Printre acestea se numără Tocilizumab (RoActemra), folosit în tratarea formelor medii și grave ale bolii. De asemenea, Anakinra, o terapie asemănătoare cu Tocilizumab se găsește în cantități reduse în unitățile medicale din țară. Ultimul medicament e Favipiravir, un antiviral sub formă de pastile ce este folosit în tratarea formelor ușoare și medii ale bolii. Acum o săptămână, Italia a trimis României peste 5.000 de doze de anticorpi monoclonali. Acest ajutor oferit României vine ca urmare a ca urmare a solicitării statului român în vederea acordării de sprijin în combaterea efectelor provocate de numărul mare de cazuri înregistrate cu COVID-19.
Astăzi, 19 octombrie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a trimis 200 de concentratoare de oxigen și 34.000 de teste PCR. O expertă OMS va sta în România 60 de zile pentru a face o analiză a situației critice în care se află țara noastră.