Într-o declarație postată pe contul de socializare, Nicolae Ciucă a precizat că, în momentul de față, există un proces de înmagazinare a gazelor naturale care a depășit rata de 80%.
Prin urmare, România a atins ținta stabilită de Comisia Europeană pentru data de 1 noiembrie.
Premierul României a transmis că vor fi continuate proiectele deja începute pentru asigurarea independenței energetice a României.
Gazele naturale existente în Marea Neagră vor asigura independența energetică a României
”Procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale a depășit 80%. România a atins astfel ținta stabilită de Comisia Europeană pentru 1 noiembrie. Continuăm proiectele deja începute pentru asigurarea independenței energetice a României, precum extracția de gaze naturale din Marea Neagră, care acoperă aproximativ 10% din necesarul de consum al țării”, se arată în textul distribuit astăzi, 19 septembrie, pe contul de Facebook.
Nicolae Ciucă: ”Protejăm consumatorii casnici”
În egală măsură, Nicolae Ciucă a adăugat că vor exista suficiente cantități de gaze pentru sezonul rece. Astfel, vor fi protejați consumatorii casnici, IMM-urile, serviciile sociale, dar și industria critică.
”Așa cum am promis, vom avea suficiente cantităţi de gaz pentru iarna 2022–2023, astfel încât să protejăm consumatorii casnici, IMM-urile, serviciile sociale și industria critică”, a transmis premierul României.
În data de 8 septembrie, purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că România este capabilă să ofere, prin resurse proprii, atât gaze naturale, cât și energie electrică. Practic, statul e pregătit să gestioneze nevoia de aprovizionare.
În plus, stocurile de gaze naturale depășesc stocurile din anul trecut.