Foto: Radio Europa Liberă
Foto: Radio Europa Liberă

Contexul unui plagiat, cu ghilimelele de rigoare: comerțul ar trebui să devină mai liber. Comerțul ar trebui să fie mai transparent, verificat și fără birocrație. Independent de partidul care conduce.

De ce? Pentru că suntem în 2021 și pentru că ar trebui desființați niște pași total inutili și absurzi.

Pentru că multe activități din domeniul comerțului se fac, încă, pe bază de hârțogăraie, cozi și timp pierdut.

Pe scurt, care sunt cele trei modificări propuse de Ministerul Economiei:

1. Va fi eliminată obligația de a face un curs inutil de vânzător pentru oamenii care vor să facă vânzare. Este un curs care se plătește cu bani grei, la firme special ”acreditate” de stat.

2. Va fi eliminată birocrația în ceea ce privește soldarea sau lichidarea stocurilor. Nu va mai fi nevoie de notificări de la primărie pentru firmele care au în vedere lichidarea de mărfuri și, de asemenea, va fi eliminată interdicția de a face mai mult de două soldări pe an.

3. Vor fi adoptate modelele europene, directe, facile și fără intermediari, încurajându-se dialogul liber între fermieri și clienții lor. Prin dialog activ, prin comenzi plasate, fără costuri recurente de transport. Oamenii vor putea să-și achiziționeze produsele direct de la fermieri.

Revenim: a treia propunere presupune un model european care s-a extins recent. Adică modelul de afaceri „from-farm-to-fork”, adică direct de la fermă la furculiță, fără intermediari.

Conform ministrului Economiei, fermierii se adună pe rețele de socializare împreună cu clienții lor și spun ce produse au pe stoc. Clienții încep să plaseze comenzi. Și, ca să evite costurile recurente de transport, se întâlnesc, o dată pe săptămână, timp de o oră, să își livreze produsele comandate.

Practic, oamenii cumpără direct de la fermier. Dar, orice ar spune Năsui, PSD acuză: plagiat!

Ce spune PSD: Năsui a plagiat ”de la fermă la furculiță”

PSD consideră că Năsui a copiat ideea PSD. Prea puțin contează dacă măsurile sunt benefice. Dacă vor fi adoptate. Sau dacă vor avea succes. Prea puțin contează că PSD nu a fost capabil să le facă publice, cu subiect și predicat.

Fostul secretar de stat din Ministerul Agricuturii, social-democratul Daniel Botănoiu, are cuvântul:

După 8 luni de când este ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu-Iulius-Gavril Năsui s-a gândit să scoată România din impas! Drept urmare, tânăra speranță a propus un proiect de Ordonanță de Urgență prin care va fi legalizat modelul de afaceri (de la fermă la furculiță). Ideea este bună, dar ministrul poate fi felicitat doar pentru că a știut de unde să copieze aceste idei, adică din programul de guvernare pe agricultură al PSD”.

Concluzia: Dacă Năsui are tupeu, cei din PSD au un tupeu fantastic.

Sursa foto

Articolul precedentFiica unei consiliere PMP, găsită decedată în Londra
Articolul următorUntold, în linie dreaptă. CJ Cluj a semnat contractul pentru închirierea Cluj Arena
Jurnalist neprietenos. Din 1999. Sau, cum ar spune unii, încă din mileniul trecut.