Sediul Muzeului de Istorie Constanța, viitor sediu de primărie (foto ZIN)

Mihai Lupu, președintele CJ Constanța a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că se dorește construirea unui nou muzeu de istorie, cu amplasament la Termele Romane, relatează Focus Press. Totodată, în actualul sediu al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) va funcționa sediul administrativ, adică Primăria Municipiului Constanța, de altfel, edilul Vergil Chițac ar fi agreat deja idea propusă de către Lupu.

Nu ne permitem să rămânem însă fără muzeu ca să mutăm acolo primăria. Noi dorim ca în parteneriat cu Primăria municipiului Constanța, pentru că terenul este al primăriei să gândim să facem un muzeu de istorie modern care să corespundă necesităților, la Termele Romane. Noul muzeu pe care îl gândim va îngloba și acea descărcare arheologică care să intre și într-o zonă de conservare și un punct de atracție turistică. Abia după ce vom avea acel muzeu de istorie, clădirea în care funcționează în prezent Muzeul de Istorie Constanța poate să fie o posibilă primărie așa cum a fost acum foarte mulți ani. Am avut o discuție cu domnul primar Vergil Chițac și a agreat ideea.

a declarat președintele CJC, Mihai Lupu

Primăria Constanța revine „acasă”

De altfel, aceasta ar fi o revenire a primăriei în vechea sa casă, unde a funcționat până în anul 1977, când s-a mutat în noua clădire din Parcul Arheologic (Casa Albă). În construcţia din Piaţa Ovidiu s-a mutat Muzeul Arheologic, care funcţionase până atunci în clădirea Arhiepiscopiei Tomisului.

Clădirea a fost proiectată de arhitectul Victor Ștefănescu, fiind construită în perioada 1911-1921, cu mari întreruperi din cauza Primului Război Mondial. Potrivit Cuget Liber, pentru construcție, s-a prevăzut în bugetul anului 1911-1912 suma de 350.000 lei, iar arhitectul Ștefănescu s-a obligat ca, pe lângă planul construcției Palatului Comunal, să se facă și un plan de rectificare a pieței, pentru a i se da un aspect estetic.

Primar Constanța: „Avem nevoie de investiţii şi sprijin constant guvernamental”

Articolul precedentCiolacu: „Pentru mine contează mai mult PSD decât să ocup eu funcţia de preşedinte”
Articolul următorFamiliile care conduc Ploieștiul: Soțul șef la Poliția Locală, soția city manager al orașului!